ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Министър и шефове на отчет за БУЛСТАТ

Агенция по вписванията

Превърналият се в политически спор за евентуален теч на данни от системата БУЛСТАТ, по който има и прокурорска проверка, влиза като тема в парламента. Комисията по електронно управление и информационни технологии в сряда (12 януари) организира изслушване по казуса, като е поканила министъра на електронното управление Божидар Божанов, изпълнителния директор на Агенция по вписванията Даниела Митева, изпълнителния директор на "Информационно обслужване" АД Ивайло Филипов и председателя на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов

На 10 януари бе съобщено, че Софийска районна прокуратура се самосезира във връзка с множество публикации в медиите, в които се твърди, че е имало нерегламентиран достъп до лични данни на самоосигуряващи се лица от БУЛСТАТ номера.  Според информацията в медиите засегнати са около 300 000 лица, съобщиха от държавното обвинение. Образувана е преписка по случая. 

Наблюдаващ прокурор е възложил проверка на Главна дирекция "Национална полиция", която следва да изясни имало ли е нерегламентиран достъп до лични данни. Дадени са насоки да бъдат изискани всички относими документи и да бъдат снети обяснения oт запознатите лица по случая.

ГЕРБ и правителството на Кирил Петков подеха нов задочен спор именно по темата с данните от БУЛСТАТ. Според хората на Бойко Борисов има теч на лични данни и всички твърдения, че нищо не се е случило и 300 хиляди българи не са застрашени, са абсолютно неверни. Герберите твърдят, че са изтекли данни на бивши министри от тяхното управление – на Десислава Атанасова и на Томислав Дончев. "Докато министрите анализират промените в закона, личните данни на 300 хиляди българи са на показ, в това число и на председателя на парламента, на редица политически партии", заяви в неделя Атанасова на брифинг.

Двама министри от действащия кабинет преди това увериха, че няма теч на лични данни от регистъра на БУЛСТАТ, както и че не е и имало.

"Към настоящия момент са видими постоянните адреси на самоосигуряващите се лица. Това е в изпълнение на закона, който действа от 2005 г. Направили сме анализ. Преценяваме, че това не е добро решение на закона и готвим законодателни изменения, за да се промени тази практика", обясни правосъдният министър Надежда Йорданова.

Трафикът към регистъра е анализиран, за да се види имало ли зловредно влияние, поясни министърът на електронното управление Божидар Божанов. Не са били открити съмнителни дейности. Много от самоосигуряващите се досега не са обръщали внимание на това какви данни се виждат в личния им профил и затова сега са изненадани. А тази информация е там от 15-20 години, добави Божанов.

От правосъдното министерство предвиждат личните данни, които не съответстват на целта на регистъра, да не бъдат във видимата част, а да са достъпни само при служебни справки.

Регистърът БУЛСТАТ се поддържа от Агенцията по вписванията, която е под шапката именно на Министерството на правосъдието. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *