ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Може да загубим 2,5 млрд. евро по Плана за възстановяване

ББР министър на иновациите и растежа Даниел Лорер

Има реална опасност България да загуби 2,5 млрд. евро по плана за възстановяване и развитие, ако не направи необходимите реформи. Това каза пред журналисти в Брюксел министърът на иновациите и растежа  в оставка Даниел Лорер. 

Министър Лорер нарече "политическа безотговорност" поведението на ГЕРБ, ДПС и ИТН, тъй като са свалили правителството и добави, че начинът да се възстанови доверието в парламента е да се удължи времето му, така че да бъдат приети най-критичните реформи. Планът изисква много закони по график, каза той.

"Тази година плащането е два милиарда и половина на края на годината. То е под риск, ако не приемем всичко, което е разчетено, до края на тази година“, посочи Лорер.

На въпрос какви точно закони трябва да приемем до края на годината той отговори:

"Те са по списък, КПКОНПИ е там, обществени поръчки, Търговският закон, няколко съществени елемента. Няма време за губене, опасността е реална да ги загубим, ако не можем да убедим Комисията, че ние приемаме тези закони. Много труден дебат ще бъде с Комисията защо не сме навреме".

Министърът в оставка Даниел Лорер се е срещнал с изпълнителния заместник-председател на Еврокомисията Маргрете Вестагер. Тя е изразила увереност, че България ще успее да формира правителство в рамките на този парламент или ще го направи максимално бързо след избори.

По-рано днес от Министерството на финансите съобщиха, че очакват през есента в хазната да постъпят над един милиард и 300 милиона евро, които България трябва да получи тази година по първия транш по Плана за възстановяване и устойчивост.

От министерството отричат да има забавяне и посочват, че София трябва да изпрати документите в Брюксел до края на юли, след което Европейската комисия има два месеца да направи оценка, преди да извърши плащане.

Според финансовото министерство следващият транш от над 720 милиона евро ще зависи от това дали България ще успее до края на годината да приеме промени в над 20 закона. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *