ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

МРРБ финансира 234 общини за ВиК проекти, пътища и улици

пътища

Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще финансира 234 общини за ВиК-а, пътища и улици. За целта чрез преструктуриране на бюджета на ведомството се осигуряват 418 млн. лв., съобщиха от министерството.

Парите ще реализират почти 300 проекта за пътища, улици и ВиК-а инфраструктура.

Финалният списък на проектите е съставен от експертите във ведомството, заедно с представители на Националното сдружение на общините.

Класираните обекти са от всички подадени искания от кметовете, като са спазени критериите проектите да обхванат максимален брой общини и население и да имат годна проектна и техническа документация, включително валидно разрешение за строеж.

Отпаднало е изискването за избран изпълнител след процедури по Закона за обществените поръчки.

Общата стойност на всички проекти в списъка е над 827 млн. лв.

През тази година общините ще получат 50% от необходимото финансиране за всеки обект. Причината е, че за някои проекти няма да има време да бъдат завършени до края на годината.

Министърът в оставка Гроздан Караджов се надява на приемственост в политиката за целево финансиране на общините на конкурентен принцип по обективни критерии.

"Прекратихме практиката да се раздават средства с постановления на Министерския съвет без критерии или по политически пристрастия", смята Караджов и обясни как се е стигнало до трети списък с проекти.

"Прави се трети списък. За три дена министерството на финансите събра 738 общински проекта, класираха ги, внесоха в министерски съвет един доклад, подписан от двама души за тези 418 милиона, но с щедри обещания, че това са по обективни критерии и че това е било най-справедливото и прозрачно класиране", каза той.

"Как справедливо и прозрачно, след като ние в целия набор от подадени заявления и собствените им критерии даже не са спазили. Такъв субективизъм досега не бях виждал. Защо? Отново за да контролират парите на МРРБ", подчерта Гроздан Караджов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *