ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Над 1670 свободни места в гимназиите след второто класиране

Училище празна класна стая

Над 1670 свободни места са останали в гимназиите в столицата след второто класиране, по няколко места има дори в най-желаните гимназии. Трябва да се уточни обаче, че като цяло свободните места са по-малко от предходните години. За тях могат да кандидатстват учениците, които досега не са приети никъде, както и тези, които не са доволни от досегашното си класиране.

На практика няма столично училище, в което да няма свободни места. От Регионалното управление по образованието обаче предупреждават, че третото класиране е много рисково, тъй като, за да участва в него ученикът трябва да се отпише оттам, където вече е бил записан.

Две свободни места без квоти има в училището с най-висок минимален бал – СМГ.

В технологичното училище "Електронни системи" също има две свободни места без квоти. В 91-ва немска гимназия свободните места са четири – две за младежи и две за девойки.

В 164-та испанска има по едно място за младеж и девойка. Във Втора английска има девет места – пет за младежи и четири за девойки.

В 73-то училище мястото е само едно – за девойка. В 1-ва английска има четири места за младежи и две за девойки. В 9-та френска – две за младежи и три за девойки. 51-во и 22-ро училище имат съответно едно и девет места без квоти.

"В сравнение с миналата година тази година са малко, 1673 са свободните места като във всяко училище има, може да е в една от паралелките, но наистина има свободни места. Това трето класиране е нов шанс за успех на децата, защото то е за ученици, които притежават в себе си оригинала на свидетелството за основно образование", посочва Ваня Кастрева, началник на РУО, София, цитирана от БГНЕС.

Само 63 паралелки от общо 417 са изцяло запълнени.

За тези места могат да кандидатстват тези над 700 ученици, които останаха некласирани досега. Могат да кандидатстват и деца, които не са доволни от досегашното си класиране. Тези учениците трябва да изтеглят свидетелството си за основно образование от училището, в което вече са приети.

"Балът им да бъде съизмерим с този на училището, за което кандидатстват и да има достатъчен брой места. Учениците, които изтеглят документи си, трябва да знаят, че тяхното място ще бъде обявено за свободно на четвърто класиране", обясни Ваня Кастрева.

Подаването на документи в електронната система или в училище – гнездо ще е на 26 и 27 юли.

Третото класиране ще излезе на 29 юли. Ако и след това останат свободни места, те ще се разпределят на четвъртото или така наречено "директорско" класиране.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *