ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Над 40% от българите са застрашени от социално изключване

Парламент Хасан Адемов

Липсва последователност, структуриран подход за социалната политика и за индексациите на пенсиите. Това заяви пред NOVA NEWS д-р Хасан Адемов по повод предложението за 20% увеличение на пенсиите от 2023 г.

По думите на бившия социален министър в кабинета „Орешарски” е нужен комплексен подход към пенсиите от гледна точка на фискалната дисциплина. "Подкрепяме подхода, избран от служебното правителство. Въпросът е как гледаме на това, че дефицитът в ДОО продължава да нараства, това е натиск върху публичните финанси", каза той.

„Минималната работна заплата (МРЗ) е един сериозен индикатор за жизненото равнище на най-ниско квалифицираните. С този размер те трябва да могат да задоволят основни жизнени потребности. Тази директива задължава страните-членки да се спрат на механизъм, който да гарантира основните жизнени потребности на тези, които получават минимален доход. Трябва да има структурирана политика по доходите”, коментира още той. 

„Социалните помощи се обвързват с линията на бедност. Досега социалното подпомагане зависеше от минималния доход, който не е променян от 2018 г. ЕК е в правото си да реши въпроса с неравенствата. Над 40% от българите са застрашени от социално изключване. Трябва да има промяна и правителството предлага мярка, която е в правилната посока”, обясни експертът по социална политика, дългогодишен депутат.

„Социалните помощи ще бъдат зависими от линията на бедност. Достъпът до социални помощи ще обхване по-голям брой хора – 86 000 души ще станат получаващите помощ”, обясни Хасан Адемов. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *