ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Над 7000 нови случая: Влиянието на Омикрон расте главоломно

болница Света София Ковид отделение коронавирус

За последното денонощие у нас са регистрирани 7062 нови случая на заразяване с коронавирус при направени 37 952 теста, показват данните на Единния информационен портал. Процентът на положителните проби също се увеличава до 18,6 на сто. 

Активните случаи са 140 224, а потвърдените от началото на пандемията заразявания в страната са общо 794 240. Починалите през последното денонощие са 89. Общият брой на починалите е 31 761. Хоспитализирани са 5240 души, от които 580 са в интензивни отделения. Новопостъпилите в болнично заведение са 627.

Излекуваните за последното денонощие са 1323, а общият им брой досега е 622 255. Поставените дози ваксина са общо 3 911 536, от които 31 986 за последното денонощие.

Протест и промени в мерките

Протест срещу зеления сертификат пред парламента, организира днес от 12.00 часа партия "Възраждане".

От 11 януари лицата с потвърден COVID-19 подлежат на задължителна изолация за период от 10 дни, считано от датата на потвърдителното лабораторно изследване.

Всички близки контактни на доказан случай на коронавирусна инфекция подлежат на 7-дневна карантина, считано от датата на последния им контакт с потвърдения случай. Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова със своя заповед.

Директорът на съответната регионална здравна инспекция може да отмени предписанието за поставяне под карантина на близко контактно лице, при положение че то има поставена допълнителна бустерна доза ваксина срещу COVID-19.

Условието е лицето да предостави по електронна поща отрицателен резултат от проведено след 72 часа от датата на поставяне под карантина PCR изследване. Карантината се отменя до 24 часа от представяне на документа.

Със същата заповед се отменя условието за задължителна 14-дневна изолация след изписване от лечебно заведение.

Издадените към момента на влизане в сила на заповедта предписания за изолация и карантина се преустановяват след изтичане на посочения в тях срок.

От днес всички болници и онкологични центрове в София спират планов прием и операции.

Може би до края на януари ще вървим все нагоре

„Расте заболяемостта, не е неочаквано. Знаехме, че с Омикрон ще е много стръмна кривата. Може би до края на януари ще вървим все нагоре", каза главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев.

По казуса с Кристиан Вигенин, който като наскоро преболедувал не е карантиниран, за разлика от останалите участници в КСНС, Ангел Кунчев поясни пред БНР: „Това не е нещо ново. Колегите от РЗИ, когато има такова съвпадение, го ползват. Това не е нова постановка.“

Запитан има ли в новата заповед на здравния министър текстове, следващи статута на определени лица, главният държавен здравен инспектор заяви, че в редица страни в Европа такова скъсяване на продължителността на изолацията е в сила в различни граници.

„Твърденията, че ваксините не работят, са тотално неверни. Те обаче не са толкова ефективни срещу варианта Омикрон. При него двудозова ваксинация ни предпазва с до 50%, а ако имаме трета бустерна доза защитата нараства с до 80-85%. Няма 100-процентова гаранция все още”, допълни Кунчев пред Нова телевизия.

По думите му влиянието на Омикрон расте главоломно и ако карантинираме всички контактни, ще дойде момент, в който цялата страна ще е под карантина. Според Кунчев три са причините да расте броят на хората, които влизат в болница въпреки, че са ваксинирани – ниският процент на ваксинация в България, малкият процент поставени бустерни дози и това, че Омикрон успява да заобиколи имунитета, създаден от двудозовата ваксинация.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *