ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Над половината от германските компании у нас оценяват състоянието си като добро

Росен Христов

Сто процента от германските компании, които развиват бизнес в България, заявяват, че биха инвестирали отново в страната ни. Това стана ясно по време на среща на министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов с представители на германския бизнес у нас, която е част от инициативата "закуска с инвеститори".

На срещата участваха представители от над 25 водещи компании от Германия.

Над половината от германските компании в България оценяват състоянието си в момента като добро, сочат данните от редовно проучване, което германско-българската индустриално-търговска камара провежда сред свои членове.

"До момента немските инвестиции в България с натрупване са вече близо 4 милиарда евро. В момента преговаряме с компании за над 200 милиона лева нови инвестиции. Буквално до дни очакваме потвърждение от някои от тях. 35 000 работни места са открили. Сами разбирате, че немският бизнес има много сериозно присъствие тук и те са нашият партньор №1 в чужбина", посочи министър Никола Стоянов.

Стокообменът ни с Германия нараства с устойчиви темпове, като за миналата година достига 9,9 милиарда евро, а българският износ вече надхвърля  5 милиарда евро на година, каза още министър Никола Стоянов.

Той посочи, че интересът на Германия за инвестиции у нас е висок в секторите машиностроене,  автомобилна, индустрия, електроника, електротехника.

"Идеята е да получаваме обратна връзка именно от фирмите, които вече са тук в България най-вече за проблемите. Не е идеята да се хвалим, а къде те виждат възможностите България да се подобри като дестинация за правене на бизнес", заключи министър Стоянов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *