ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Наши инженери ще работят в изследователски център на японска автомобилна компания

Президентът Румен Радев участва в откриването на изследователски център на водеща японска компания в автомобилната индустрия

100 български инженери ще бъдат наети до края на 2023 година в новия изследователски високотехнологичен център за Европа на японска автомобилна компания, който беше открит в София. Първоначалната инвестиция е в размер на 3,5 милиона долара. В церемонията по откриването на центъра участваха президентът Румен Радев и кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Компанията е водещ производител на електронни устройства за автомобили с повече от 300 дъщерни компании в над 40 страни. С откриването на Изследователския център в София тя за първи път влиза на българския пазар.

Президентът Румен Радев изтъкна, че сътрудничеството с Япония е ключово не само заради обема на търговско-икономическите отношения между двете страни, но и заради сътрудничеството в областта на високите технологии.

Държавният глава подчерта, че днес автомобилният сектор у нас продължава да се развива бурно и дава над 12% от Брутния вътрешен продукт на страната ни.

"България е страна с традиции и големи успехи и в електрониката, и в електротехниката, а напоследък и в аутомотив-сектора и именно аутомотив-секторът е показател колко бързо може да разгръща своя потенциал нашата страна", изтъкна той.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова каза, че в последните години София привлича все повече компании да откриват развойни центрове. "Благодарение на добрите специалисти", отбеляза тя.

Изпълнителният директор на "Аутомотив клъстър-България" Любомир Станиславов коментира:

"В момента повече от 10% от 75-те хиляди човека, които работят в автомобилната индустрия, са заети именно в компании, които произхождат от Япония, и това са едни от най-високотехнологичните компании в сектора".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *