ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Научноизследователски кораб „Св.св. Кирил и Методий“ се готви за плаване

Научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий"

На заседанието си днес от 14,30 часа, парламентарната комисия по транспорт и съобщения ще изслуша бригаден адмирал Боян Медникаров – началник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ и проф. Христо Пимпирев – директор на Антрактическия институт.  Двамата ще информират членовете на комисията с председател Борислав Гуцанов за подготовката на първото плаване на военния научно-изследователски кораб „Св.св. Кирил и Методий“ с екип на 30-тата научна експедиция до българския остров Ливингстън в Антарктида.

Корабът влезе в състава на Морско училище – Варна през юли м.г. В момента плавателният съд е в процес на основен ремонт. С него за първи път на толкова далечно разстояние ще имат честта да плават най-добрите курсанти на Военноморското училище.

30-тата българска експедиция до Антарктида има за цел да изгради основите на научната лаборатория в изследователската база "Св. Климент Охридски" и да работи активно по 7 /седем/ научни проекта. Първата група от 15 души стъпи в базата в последните дни на декември.

През юли миналата година номинираната за Оскар българска актриса Мария Бакалова официално стана кръстница на българския военен научноизследователски кораб с бордови номер 421 – "Св. Св. Кирил и Методий".

В Деня на Св. Седмочисленици (Светите братя Кирил и Методий и учениците им Климент, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий), който се отбелязва днес, в Пункт за базиране – Варна се проведе тържественият ритуал по издигане на военноморския флаг и присвояване на име на плавателния съд. За името на кораба бе обявен конкурс, а от всички над 250 предложения комисия избра името "Св. Св. Кирил и Методий".

Плавателният съд е собственост на Консорциум "Българска антарктическа база "Св. Климент Охридски" и научноизследователски кораб", чиито членове са ВВМУ "Н. Й. Вапцаров", Софийски университет "Св. Климент Охридски" и Български антарктически институт /БАИ/.

Основните задачи, които плавателният съд ще изпълнява, са осигуряване на българските национални антарктически експедиции, осъществяване на научноизследователски дейности от Националната програма за полярни изследвания, както и такива в Черно море и Световния океан, провеждани от Софийския университет, БАИ, ВВМУ, БАН, Селскостопанската академия и други научни организации.

Корабът ще се използва и за практиките на обучаемите от ВВМУ и на други морски образователни институции. С него ще могат да се правят и хидрографски изследвания за нуждите на ВМС на Република България.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *