ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Не мина идеята да падне таванът на компенсациите за скъпия ток

Парламент пленарна зала

Парламентът отхвърли предложението на депутатите от ГЕРБ-СДС да отпадане таванът за компенсации на бизнеса заради скъпия. "За" предложението гласуваха 83 народни представители, 83-ма бяха "против", а 31 се въздържаха. Искането за компенсациите беше внесено от Делян Добрев, Жечо Станков и Теменужка Петкова. Те предложиха министърът на енергетиката и министърът на финансите да изготвят механизъм за компенсиране на небитовите крайни клиенти с размер до 75 на сто от разликата между прогнозната пазарна цена, определена в решение номер Ц-27 от 1 юли 2021 г. на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ и средномесечната цена на "пазар ден напред" на платформата на Българската независима енергийна борса /БНЕБ/. Предложението беше компенсаторният режим да влезе в сила от 1 декември 2021 г.

От ГЕРБ обвиниха правителството, че се бави с обявяване на помощта за небитовите потребители. И изтъкнаха, че предприятията търпят загуби. "100 дни толеранс не означава, че не трябва нищо да правите", каза Александър Ненков. Владимир Табутов от "Продължаваме Промяната" отговори, че компенсации ще има. "Нашето предложение е в унисон с предложението на Добрев и Станков, но с таван от 250 лв. Това се дискутира в Министерския съвет", обясни той.

Любомир Каримански от "Има такъв народ" също не се съгласи с тезата на опозицията, че дебат по темата в парламента не се е водил. Той посочи, че е имало и съвместно заседание на две комисии – бюджетна и енергийна заради високите цени на електроенергия.

От ДПС също заявиха необходимост за компенсации за небитовите потребители, като техни представители отново посочиха, че наложеният мораториум върху цените на тока, парното и водата е бил грешка. Станислав Анастасов от ДПС каза, че бизнесът иска не помощ, не подаяние, а компенсации. А Петър Петров от "Възраждане" отбеляза, че след изтичане на мораториума трябва да се даде сигурност на бизнеса.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *