ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Не по-малко от 50% от средната става минималната работна заплата

Единодушно депутатите подкрепиха предложението на БСП минималната работна заплата през 2023 г. да бъде 850 лева. То е прието на първо четене и за да стане факт, трябва да мине през още едно гласуване в парламента.

Със 175 гласа "за" и трима въздържали се народните представители решиха на първо четене да се създаде механизъм, така че минималната работна заплата (МРЗ) да бъде не по-малко от 50% от средната за предходните 12 месеца.

Председателят на БСП Корнелия Нинова призова всички да подкрепят предложението на партията МРЗ да стъпи на 850 лева за следващата 2023 година. Тя се обърна и към българските работодатели, които са против това искане като заяви, че те са получили помощ по време на кризата.

"Сега ви помагаме да работите", добави още тя.

Нинова отново не пропусна да разкритикува служебния кабинет заради отказа да внесе нов бюджет. "И върху нас тук пада отговорността да коригираме поведението на служебния кабинет, който замрази доходите на българските граждани в най-тежките месеци и в най-големите кризи", упрекна ги тя.

"Най-накрая стигнахме до важните теми за българското обществото. В този момент е важно да увеличим минималната работна заплата, защото заради инфлацията много хора са близо до бедността", посочи от своя страна съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

"Трябва да имаме предвид дали увеличението с такава голяма стъпка няма да доведе и до увеличаване на сивата икономика. Много хора ще започнат да работят на 4 часа трудов договор", смята Деница Сачева от ГЕРБ.

От "Възраждане" пък дойде предложение успоредно с увеличаването на МРЗ да бъде намален данък печалба за малките и средни предприятия. Георги Георгиев изрази мнение, че увеличението на минималната работна заплата ще окаже огромно влияние върху малкия бизнес и ще бъде огромна тежест за него.

Междувременно депутатите приеха на първо четене промени в Закона за местните данъци и такси, с които се облекчават гражданите за сметка на по-голямата натовареност на общинските администрации, които служебно трябва да изготвят справки – например за имоти, такса смет и покупко-продажба на автомобили. Вносител е парламентарната група на "Възраждане.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *