ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Не са необходими мерки на национално ниво, обяви здравният министър

Парламент Комисия по здравеопазване Асена Сербезова

Ограничения срещу коронавируса на национално ниво за момента не са необходими, съобщи министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова. 

14-дневната заболеваемост варира в различните области на страната. От 265 на 100 хиляди души – до 2369 души на 100 хиляди души в Благоевград. 

Здравният министър обясни, че тези големи разлики се обуславят от различни фактори. Затова всеки Областен щаб в зависимост от обстановката взема мерки на регионално ниво. 

Мерките, които ще се вземат в районите с по-голяма заболеваемост, предстоят да се вземат след 5 дни. Това са областите София-град, Благоевград, Перник, Стара Загора, Бургас. Тези мерки ще бъдат взето на областно ниво. Максимално е отразено желанието на Образователното министерство да бъде запазено присъственото обучение на децата от 1 до 4 клас, съобщи пред "Нова телевизия" Сербезова. 

Министърът на здравеопазването отново призова хората да се ваксинират. "Над 90%, които стигат до прием в интензивно отделение, не са ваксинирани. Искам да отправя апел – да се повиши ваксинационният обхват. Ваксините не ни пазят на 100 процента и никой не го е твърдял, но ни пазят от тежко протичане на заболяването", отбеляза Асена Сербезова. 

Тя заяви, че на този етап сертификатът за антитела не отпада. От 1 февруари зелените сертификати ще важат 9 месеца

"Валидността на зелените сертификати ще бъде в рамките на 270 дни от 1 февруари, каквито са препоръките на ЕК. На този етап удостоверението за антитела не отпада. Така валидността на документа за хората със завършен ваксинационен курс ще важи 9 месеца. В момента се обсъжда и подобен срок за хората, които са преболедували и за тези с антитела", уточни здравният министър.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *