ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Не се предвижда евакуация на българските дипломати от Киев

Министерство на външните работи Костадин Коджабашев

На този етап външното ни министерство не предвижда евакуация на българските дипломати от Киев въпреки усложнената ситуация в Украйна след последните руски атаки.

"Следим много внимателно ситуацията. Имаме готовност при евентуално по-нататъшно изостряне и невъзможност да продължи работата на терен с планове за евакуация, а в самата сграда на дипломатическото ни представителство са подсигурени всички необходими условия за нормално пребиваване за относително кратък период от време – от 5 до 7 дни, на целия състав, там шест човека са на место. Страната ни категорично и най-остро осъжда продължаващата военна ескалация от страна на Русия в Украйна, вкл. и нанасяните през последните две седмици много масивни въздушни удари срещу украински градове, най-вече Киев", обясни  заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев.

И от Министерството на външните работи заявиха, че България е изпълнила всички критерии за влизане в Шенгенската зона без граничен контрол. Миналата седмица у нас имаше експертна проверка на представители на Европейската комисия. Очаква се докладът от проверката да бъде  представен следващата седмица, уточни Коджабашев. 

​"Обратната връзка, която идва до нас от експертите на ЕК, че страната ни се справя много добре. Продължаваме да вярваме, че целта България да бъде приета в Шенгенското пространство през декември също ще бъде постигната. Сега по отношение на резолюцията, гласувана от Нидерландския парламент, определено тя не е положителна развитие. В същото време мисля, че тя не предопределя и решението на нидерландското правителство. Тя е една препоръка от страна на Камарата на представителите на холандския парламент към правителството. Това още повече ни задължава да бъдеме доста по-активни, бих казал и много проактивни по отношение на по-нататъшната бъдеща работа с представителите на Холандия", коментира Коджабашев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *