ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Нидерландия и Испания ще изпратят изтребители за охрана на българското въздушно пространство

Стефан Янев мин. председател

Министърът на отбраната Стефан Янев потвърди, че предстои участие на сили от съюзни държави в мисията Air Policing. Той поясни, че става дума за изтребители – четвърто-пето поколение, с които България не разполага. В близките дни предстои ротация на силите на Испания, за което следващата седмица Министерският съвет ще вземе решение. Ротацията на въоръжените сили на Нидерландия е планирана за периода април-май.

„Става въпрос за ротация в единия случай на 5 до 7 самолета, а в другия – на два самолета. Испанският контингент ще дойде с изтребители Eurofighter, а нидерландският – с изтребители F-35. Очевидно е, че след като такъв тип способности и техника България няма, именно солидарността на държавите-членки на НАТО води до използването на съвместни способности там, където е възможно и в съответствие със желанието на съответните държави“, подчерта Стефан Янев.

По отношение на изявлението на руското външно министерство за изтегляне на силите на НАТО от България и Румъния министър Янев подчерта: „Не искам българските граждани да остават с впечатление, че нещо специално се е случило вчера, че някой специално е посочил с пръст България и е направил специално изявление. Този тип изявления се правят регулярно и не мисля, че трябва да бъдем толкова чувствителни, когато някой говори за нас“.

Стефан Янев бе категоричен, че ще работи за възможно най-бързо довеждане на способностите на Българската армия и Въоръжени сили до желаното състояние.

Днес той присъства на официалната церемония по встъпване в длъжност на президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, припомня Министерството на отбраната.

„Отговорностите, които аз имам като министър на отбраната, ще бъдат съобразени с българския национален интерес. В този смисъл подготовката на военно присъствие, подготовката на допълнително усилване на това военно присъствие, демонстрацията на единството и солидарността на НАТО на българска територия ще бъде направено, при необходимост и при взимане на политическо решение, с български въоръжени сили“, Стефан Янев за напрежението по Източния фланг на НАТО.

„Ние добре знаем какво е реалното състояние на Въоръжените сили и, че има определени недостатъци. Именно тези недостатъци, там, където ги имаме, и където е преценено от военно-техническа гледна точка, ще бъдат компенсирани с такъв тип способности на съюзни държави от НАТО“, допълни министърът на отбраната.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *