ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Николай Денков е предложен за удостояване с орден и огърлие

Николай Денков

Правителството предлага на президента акад. Николай Денков да бъде награден с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – огърлие за заслуги в областта на образованието и науката.

Според класацията на Станфордския университет за 2021 г., обхващаща над 9 млн. учени от цял свят, публикували в авторитетни международни списания, отразени в базата данни SCOPUS, акад. Денков е сред първия един процент учени, отличени за цялостен научен принос.

Акад. Денков е роден на 3 септември 1962 г. в Стара Загора. Завършва Националната природоматематическа гимназия в София през 1980 година. През 1987 г. се дипломира във Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“. През 1994 г. придобива степен доктор, а през 2008 г. – степен доктор на химическите науки. От 1997 г. е доцент, а от 2008 г. е професор по физикохимия в Софийския университет „Св. Кл. Охридски“. От 2008 до 2015 г. е ръководител на катедра „Инженерна химия“ и директор на магистърска програма „Дисперсни системи в химичните технологии“ във Факултета по химия и фармация на Софийския университет.

От 2016 г. досега ръководи лаборатория „Активни формулировки и материали” в същия факултет. Член е на експертна група „Физически науки“ към Европейската космическа агенция. През 2018 г. е избран за член-кореспондент на БАН, а през 2021 г. за академик на БАН. През 2019 г. е избран за редовен член на европейската научна академия Academia Europaea.

Също така акад. Денков е министър на образованието и науката в служебното правителство на Огнян Герджиков от 27 януари 2017 г. до 4 май 2017 година. Заема същия пост и в първото и второто служебно правителство на Стефан Янев от 12 май до 13 декември 2021 година. Между 13 декември 2021 г. и 2 август 2022 г. е министър на образованието и науката в редовното правителство на Кирил Петков. В момента е народен представител в 48-ото Народно събрание от „Продължаваме Промяната”. 

Работил е като гост-изследовател в японската научна фондация (JRDC), старши изследовател в института на фирмата „Rhone-Poulenc" (Франция), водещ учен в изследователския институт на фирмата „Unilever" (САЩ). Той е гост-професор в Инженерното виеше училище по индустриална физика и химия ESPC1 – Paris и в университета в Лил (Франция).

Ръководител е на 14 защитили докторанти, а други шест са в процес на подготовка.

Научните му приноси са в областта на физикохимията на колоидно-дисперсните системи, повърхностно-активните вещества и техните многобройни приложения. По данни на НАЦИД е автор и съавтор на над 175 научни публикации. Има две публикации в престижното списание „Nature“ и по една в „Nature Physics“ и „Nature Communications“ и е публикувал осемнадесет научни обзора. Неговите разработки са цитирани над 10 000 пъти в научната литература. Изнесъл е над 90 лекции на международни конференции, провел е над 80 семинара в чуждестранни университети и изследователски институти. Съавтор е на дванадесет патента, включително шест международни (WIPO, US, Europe) и четири чуждестранни.

Ръководил е повече от 50 международни проекти, финансирани от чуждестранни фирми, сред които са Unilever, BASF, Saint Gobain, PepsiCo, Wacker, Dow Corning, Rhodia, Heineken.

За научните си постижения акад. Денков е удостоен с отличията: наградата „Solvay“ на Европейското колоидно общество (European Colloid and Interface Society), наградата „Lectureship Award“ на отделението за колоиди и междуфазови граници на Японското химическо дружество, Голямата награда „Питагор“ на Министерството на образованието, младежта и науката за високи научни постижения, Почетния знак със синя лента на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Голямата награда на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за високи научни постижения.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *