ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Нинова е щастлива – получила подкрепа за социалния пакет

"Много сме щастливи, че социалният пакет, който предлагаме от преди два месеца, вече тръгва в зала, получава подкрепа и се обръщаме към реалните проблеми на хората, затруднени заради кризите, цените и инфлацията". Това коментира председателят на парламентарната група на БСП Корнелия Нинова на брифинг в Народното събрание.

Със 175 гласа "за" от всички парламентарни партии в пленарна зала беше прието на първо четене предложението на БСП за това минималната работна заплата да е 50% от средната. По думите й тези 50% за 2023 г. се равняват на 850 лв като промяната е в Кодекса на труда.

Лидерът на БСП изрази надежда, че ще бъде прието и предложението им за безплатни учебници за деца от 1 до 12 клас. 

По думите на Нинова е добре да се отбелязват и позитивните новини – въпреки различията между парламентарните групи по различни теми.

"Най-накрая, като че ли тръгва една коалиция за народа", добави тя. Също така призова другите парламентарни групи да продължават в този дух и заедно да намерят решения за много от проблемите на хората, най-вече в социалната сфера.

По отношение на третия мандат за съставяне на кабинет, Корнелия Нинова заяви, че ще коментират темата, когато стане ясно на кого ще бъде връчен.

Припомняме, че мотивите за предложението на БСП са минималната работна заплата за следващата календарна година да се определя до 31 октомври на настоящата година и в размер на не по-малък от 50 на сто от брутната средна заплата за страната за периода от дванайсетте месеца, предхождащи определянето й. 

Според вносителите, целта на законопроекта е своевременно обвързване на размера на минималната работна заплата с референтните стойности по директивата на ЕП и на Съвета относно адекватните минимални работни заплати в ЕС в условията на висока инфлация, ниски доходи и непрекъснато растящи разходи на живот.

В момента, след удръжките, реалният размер, който се получава, е 549 лева, т.е. – 45 лева над новата линия на бедност, посочват вносителите. Ако сега не се вдигне размерът на минималното трудово възнаграждение, по-късно ще се наложи много по-голямо увеличение и бизнесът ще бъде затруднен да изплаща такава заплата, се посочва още в мотивите.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *