ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

НОИ е издал над 300 000 персонални идентификационни кода през 2021 г.

НОИ

Само за миналата година Националният осигурителен институт (НОИ) е издал над 300 хиляди персонални идентификационни кода (ПИК), с които се ползват електронните справки и услуги на общественото осигуряване.

Оттам съветват хората, които не разполагат с ПИК, да го извадят, тъй като в бъдеще приемните за граждани ще бъдат намалени. Очаква се комуникацията с клиентите да е предимно по електронен път и да се намали необходимостта от посещения в офисите.

На теория повечето пълнолетни у нас трябва да имат издаден персонален идентификационен код. Преди 14 г. НОИ разпрати по пощите с препоръчано писмо този код, но много от българите са го загубили.

Това не е проблем, може да се издаде наново, каза пред БНР Марин Калчев – директор дирекция "Информационни системи" в НОИ.

"Получаването става по няколко начина. Първият е в най-близкото поделение, където срещу лична карта или нотариално заверено пълномощно, да може негов представител да го получи. Имаме и една облачна услуга, където притежателите на мобилен телефон и цифров сертификат, издаден от тях, могат да си издадат и такъв персонален код", обясни той.

Наблюденията на осигурителния институт показват, че през последните две пандемични години интересът към дистанционното ползване на справките и услугите е значително увеличен. Между 3 и 4 милиона пъти годишно са ползвани справки за изплащани краткосрочни обезщетения.

"Особено активни са майките, получават около първо число обезщетението. Там влизанията са ни по няколко десетки хиляди на ден, за да видят кога точно ние сме наредили парите по техните сметки. А предвижданията са ПИК, издаден от института, да е един от начините за електронна идентификация пред държавата. Целта е след като се влезе през единния портал на държавната администрация, ние ще си запазим естествено и нашите портали, всеки един човек да може да се автентикира – т.е. да се осигури, че това сте вие или аз, да се провери по сигурен начин, че това е направено", каза Марин Калчев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *