ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Нов закон за независимост на медиите подготвя ЕК

медии

Европейската комисия (ЕК) подготвя проект на европейски закон, предвиждащ гаранции за независимост на изданията от политическите власти и бизнеса, съобщи вестник Le Figaro.

"Този закон ще бъде трудна битка", казва Вера Йоурова, заместник-председател на ЕК, която отговаря за въпросите на правосъдието. "Някои държави-членки искат да могат да влияят на медиите, и те ще твърдят, че комисията иска да узурпира властта им. Някои собственици на медии се облагодетелстват от настоящата ситуация, и те ще крещят, че подкопаваме техния бизнес", обяснява еврокомисарят .

Законът за свободата на медиите, който се очаква да бъде официално представен от Еврокомисията в края на следващата седмица, има драфт версия, която изисква собствениците на медии да бъдат ясни, което ще позволи на ЕК да започне съдебни процедури на европейско ниво в случай на неспазване на регламента.

Наред с други предложения проектозаконът предвижда защита на тайната на източника на информация и забрана за електронно наблюдение с помощта на шпионски софтуер върху журналисти и техните семейства, предвид подобни скандални практики, които се случиха в Полша, Унгария и Гърция.

Новият закон трябва да задължи държавните медии да назначават директори по "прозрачна" и "недискриминационна" процедура, а финансирането да бъде "адекватно и стабилно", пише изданието.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *