ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Очаква се последният работен ден на 47-ия парламент

Парламент зала

Днес е последният ден на 47-ия парламент. От 1 август депутатите излизат във ваканция. Очаква се междувременно президентът Румен Радев да издаде указ за разпускането на Народното събрание. Това е първият парламент, който ще бъде разпуснат след успешен вот на недоверие срещу правителството. Той беше гласуван на 22 юни по искане на ГЕРБ-СДС. Оттогава кабинетът на Кирил Петков работи в оставка.

В последния си работен ден депутатите трябва да гласуват на първо четене законопроектите за допълнение на Закона за обществените поръчки, които биха позволили индексация на цените на строителните договори. Внесени са две предложения – от "Продължаваме промяната" и от "Демократична България". Първите създават правна възможност за изменение цената на договор за обществена поръчка в резултат на инфлация, като се предвижда индексацията на цените по договорите да се извърши по методика, одобрена от Министерския съвет. От ДБ предлагат прецизиране на случаите, в които инвестиционното проектиране и строителството могат да се използват чрез инженеринг, за да се гарантира независимост между различните участници в строителния процес при реализиране на общински и държавни обекти.

В дневната програма се очаква извънредно да бъдат включени поправките в Закона за здравето, с която се забранява продажбата на райски газ на непълнолетни, в това число и в интернет. Също така се предвижда да бъде проведен и парламентарен контрол. На въпроси ще отговарят Борислав Сандов и Гроздан Караджов Александър Николов, Теодора Генчовска и Драгомир Заков.

Очаква се още бюджетната комисия в парламента да обсъди актуализация на бюджета на Здравната каса. С нея се предвиждат допълнителни 6 милиона и 100 000 лева, които да осигурят допълнителен финансов ресурс за кадрово обезпечаване на касата. Сумата обхваща увеличаването на щатната бройка на ведомството. Законопроектът е на ГЕРБ и е внесен вчера.

47-ото Народно събрание работи близо осем месеца, като първото му заседание беше на 3 декември миналата година.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *