ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Охранител на Слави лобирал за скандални висши ченгета

Николай Радулов

Скандалът около напусналата коалицията партия на Слави Трифонов "Има такъв народ" се разгаря. След като в понеделник (13 юни) петима души от ИТН се отцепиха и заявиха подкрепата си за "Продължаваме промяната", бившият депутат от ИТН проф. Николай Радулов разби на пух и прах партията на Трифонов и методите на работа в нея. Според думите му някакъв охранител на Слави се обявил за шеф на групата депутати от сектор "Сигурност" и лобирал за назначаването в МВР на висши полицаи, виновни за побоищата по време на протестите през 2020 година. 

"В началото на този парламент ни събра някакъв охранител на Слави Трифонов. Обяви, че поема политическото ръководство на група по сигурността. Идеята му беше да вкара в МВР двама души, компрометирани с побоите – единият бе зам.-директор на СДВР по време на протестите", заяви проф. Николай Радулов. Според него единият от полицаите, които охранителят искал да вкара в ръководните кръгове на МВР, бил комисар Антон Златанов, а вторият сега бил съветник на Бойко Рашков. Както е известно след Георги Хаджиев, Антон Златанов беше директор на СДВР до 28 юни 2021 година. По време на протестите срещу режима на Бойко Борисов и срещу главния прокурор Иван Гешев от 2020 година, именно Златанов бе полицейският началник на терен, който координираше действията на полицията. 

Що се отнася до съветника на сегашния вътрешен министър Бойко Рашков, за когото лобирал охранителя на Слави, понастоящем такива функции изпълнява Пламен Стоилов Фердов. Името му се свързва със собственика на "Инса ойл" Георги Самуилов, с когото е имал общ бизнес. В миналото си Фердов е работил в Шесто управление на Държавна сигурност.

„Чувствам се облекчен. Дълго ни повтаряха, че ние сме никой, че ще гласуваме, както ни се разпореди. Това е много унизително за нас. Мен няма как да ме купят и напазаруват. Тези обвинения показват манталитета на хората, които ги отправят. Цялата работа да напусна е заради това, че имаме лидерска партия с лидер, когото не познаваме, но от негово име ни се казва какво да правим", разясни проф. Радулов мотивите си за напускане на групата на ИТН.

Тошко Йорданов е бил човекът, командвал депутатите, казвал го е дори на Ива Митева докато била председател на парламента, разказа още Радулов. За последно Йорданов раздал команди на депутатите преди две седмици във връзка със Северна Македония, разказа Радулов.

С разгарянето на скандала се появяват все повече информации от кухнята на партията, както и обвързаността й с текущи корупционни разследвания на управляващите. Депутатът от „Продължаваме Промяната" Росен Костурков разкри днес (14 юни), че връзката между „Има такъв народ” и случващото се около фитоконтрола на граничен пункт „Капитан Андреево” започва да се подрежда. "Наблюдавахме внимателно по време на комисии какво се случва с ИТН.  Има неща в партията, които наистина не са много чисти. Истината е, че откакто овладяхме обстановката на „Капитан Андреево”, нещата в коалицията ескалираха рязко”, заяви Костурков.  Той допълни, че се говори, че граничният пункт всъщност е притежание на Размиг Чакърян -Ами и небезизвестния бизнесмен със доста спорно минало Христофорос Аманитидис-Таки.  „Тепърва случаят ще се разплита. Там са замесени и министри на земеделието и шефове  на БАБХ”, поясни Костурков.

„Като се навърже това със забавянето на закона за КПКОНПИ и искането на Гроздан Караджов за 3,9 млрд. лв. и нещата започват да се подреждат", заключи той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *