ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Окончателно: България засега остава извън Шенген

Министрите на вътрешните работи и правосъдието на страните – членки на Европейския съюз, отхвърлиха приемането на България в Шенген. "За" това решение се обявиха 25-има министри, а против бяха двама (за присъединяването в Шенген е необходимо единодушно решение). Румъния също не е одобрена.. Хърватия обаче ще се присъедини към Шенгенското пространство на 1 януари 2023 година, решиха министрите.

Дневният ред на заседанието беше разделен на две – общо гласуване за България и Румъния и отделно за Хърватия. Нидерландия беше скептично настроена към влизането на България в Шенген, а Австрия както към България, така и към Румъния. Европарламентът и Европейската комисия до последно призоваха за едновременно и незабавно приемане на трите страни. 

"България се представи достойно в усилията си за присъединяване към Шенген. Готовността на страната ни е призната от всички европейски институции, а въпросът за Шенген беше политически и две страни не подкрепиха България", коментира служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев след заседанието на Европейския съвет в Брюксел. "Ще работим за постигането на компромис с двете държави. Работата продължава. Швеция, която поема председателството, също увери, че ще положи усилия в тази посока. Убеден съм, че разговорите с Австрия ще бъдат конструктивни. Разчитаме и Нидерландия да премине на същата плоскост. Конкретни аргументи за нашите действия или бездействия Нидерландия няма. Механизмът, към който Нидерландия реферира, е отменен през 2019. В момента обмисляме диалог. Когато се изчерпат средствата на диалога, ще ви уведомим за следващите ни стъпки", допълни министърът.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *