ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

От “Български възход” вече са “за” военната помощ за Украйна

Откриване на 48 Народно събрание Парламент Стефан Янев

От парламентарната група на "Български възход" изведнъж промениха мнението си за изпращането на военна помощ на Украйна. Само преди ден депутатите от партията на Стефан Янев бяха против България да изпраща оръжия и боеприпаси на украинците. Днес вече те "изразяват солидарност с украинския народ" и подкрепят решението. В сряда парламентарните комисии по отбрана и по външна политика приеха проект на решение за военна и военнотехническа подкрепа на Украйна. Комисията по отбрана подкрепи предложението с 12 гласа "за" и четири "против". Комисията по външна политика също подкрепи проекта на решение с 12 гласа "за" и четири "против". "За" гласуваха ГЕРБ-СДС, "Демократична България", "Продължаваме промяната" и ДПС. "Против" бяха "Възраждане", БСП и "Български възход".

Според ГЕРБ, ДБ, ПП и ДПС отдавна е трябвало да предоставим военна помощ на Киев. "Ние вече сме много закъснели. Сега имаме шанс да поправим грешката и да застанем до нашите съюзници", каза Ананас Славов от ДБ. 

От БСП и "Възраждане" обаче считат, че ако изпратим оръжия на Украйна, това на практика ни въвлича пряко във войната. "Проектът е прибързан, неподготвен и чисто политически мотивиран. Има декларация на Народното събрание за осъждане на руската агресия. Днес се ражда една коалиция на войната, което ще доведе до тежко разделение", заяви социалистът Кристиан Вигенин.

Докато текат дебатите, пред парламента се провежда и протест, организиран от "Възраждане". Демонстрацията е именно срещу предложението България да окаже военна помощ на Украйна.

В последните месеци лидерът на БВ Стефан Янев няколко пъти смени мнението си по темата за нападението на Русия над Украйна. Първоначално той отказа да нарече руската инвазия "война", предпочитайки думите на руския държавен глава Владимир Путин – "военна операция". И в своя публикация във Фейсбук той определи ситуацията като "военна интервенция на Руската Федерация в Украйна". Тези изказвания струваха поста на Янев като министър на отбраната в кабинета "Петков". Няколко месеца по-късно бившият военен министър създаде партията си БВ. Чак в нощта на изборите, след като стана ясно, че партията му има голяма вероятност да влезе в парламента, Янев се осмели да нарече Русия "агресор". 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *