ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

От ГЕРБ готови се откажат от някои промени в Изборния кодекс

Парламент Десислава Атанасова

От ГЕРБ-СДС са готови да оттеглят някои от предложенията си за промени в Изборния кодекс – за обществения съвет към Централната избирателна комисия, за район "Чужбина" и за заявленията за откриване на секции в чужбина. Това каза на брифинг в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Промените бяха приети по време на среднощно заседание на правната комисия. Тя взе решение да няма многомандатен изборен район извън страната. Прие и при откриване на секция за гласуване в чужбина да са необходими 100 заявления, а не както досега – 40. Премахва се и Общественият съвет към ЦИК. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи изявление във Фейсбук, в което призова депутатите от неговата партия "да преосмислят позицията си" по част от промените в Изборния кодекс. По думите му от партията можели да се откажат от подкрепата си за връщането на хартиените бюлетини и да подкрепят създаването на многомандатен избирателен район "Чужбина". 

"Темите за Обществения съвет, за подаваните заявления за разкриване на секции в чужбина от 40 на 100, както и темата за район "Чужбина" очевидно са широко дискутирани и от нашите колеги", каза Атанасова. За Обществения съвет тя заяви пълна готовност да оттеглят своето предложение и той да бъде възстановен не само във вида, в който е съществувал, а дори в по-широк състав. "По темата за заявленията  за гласуване от чужбина – заявявам същото. Ако някои си беше направил труда да провери колко от заявилите гласуване в чужбина впоследствие са гласували, ще бъдете изненадани от данните", добави тя. Според нея, за да има дебат по темата район "Чужбина", трябва някой от оспорващите това предложение даде ясен, точен отговор "откъде в България ще бъдат отнети мандати, за да осигурят избор от този район".

От ГЕРБ обясниха, че са подкрепили проекта на БСП за връщане на хартиената бюлетина, за да се даде възможност на гражданите да избират дали ще гласуват с хартиена бюлетина, или с бюлетина от машинно гласуване. Единственото, което се е променяло при гласуването с машината, било при преброяването. Флашките се заместват от физическо преброяване на хартиен носител на вота. "Премахнахме т. нар. тъмна стаичка, има само параван, зад който ще се гласува, осигурихме видеонаблюдение на процеса по преброяване на бюлетините. Ако това не е прозрачност, не знам кое е", смята шефката на ПГ на ГЕРБ. Тя отбеляза , че машината не произвежда недействителни бюлетини.

В отговор на въпрос Атанасова каза, че нито от "Продължаваме промяната", нито от "Демократична България" са давали индикации, че ще подкрепят първия мандат. Разговорът за Изборния кодекс няма нищо общо с разговора за правителство, което те ще подкрепят, счита тя. По думите ѝ разговорите, които са водили с парламентарните групи, са за търсене на консенсус по различни политики. И подчерта, че България има нужда от редовно правителство. Има редица кризи, които очакват държавнически решения, които се вземат в парламентарната зала, затова от ГЕРБ щели да продължават да търсят консенсус. "Не търсете никакво взаимодействие по темата разговори за правителство между ГЕРБ и БСП", допълни Атанасова. И изрази готовност за разговори по всякакви теми, включително и за Изборния кодекс.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *