ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

От ГЕРБ искат свикване на КСНС за бъдещето на въглищните централи

Антон Тодоров Делян Добрев Парламент

"Ангажиментите в Плана за възстановяване и устойчивост застрашават енергийната сигурност на страната. Уважаеми г-н президент, свикването на Консултативния съвет за национална сигурност не търпи отлагане." Това заяви в декларация от парламентарната трибуна Делян Добрев от ГЕРБ-СДС. По думите му изпълнението на ангажиментите по Плана ще доведе до свиване на икономиката с четири на сто.

Мотивът за искането е бъдещето на въглищните централи в Маришкия басейн. Според ГЕРБ страната ни ще загуби милиарди, защото ще се наложи да спре износа на електроенергия от 2026 година. "Износът на ток е рекорден през тази година и възлиза на 10,8 млн. мегаватчаса до 13 ноември 2022 година. Тоест износът е почти толкова, с колкото трябва да намалим производството на електроенергия. До 2026 година ще стане вносител на електроенергия", каза Добрев от парламентарната трибуна.

България е поискала предоговаряне на сроковете и процентите за спиране на въглищните централи, обясни преди ден енергийният министър Росен Христов. Но от Брюксел не били склонни на компромиси по тези теми. Единствено страната ни може да модернизира мощностите, за да изпълни задължението си. Така те хем ще работят, хем ще получим пари по Плана за възстановяване и устойчивост. Страната ни има право да не изпълни исканията на ЕК, но няма да получи средства по Плана за възстановяване.

Междувременно "Възраждане" отправи покана към останалите парламентарни формации за среща днес от 14 часа в Народното събрание, на която да се обсъди възможността за предоговаряне на поетите ангажименти за намаляване с 40% мощностите на въглищните централи. "Това е пробив в енергийната сигурност и е национално предателство", посочи Костадин Костадинов, защото по думите му приходите от централите са по-големи от средствата, които ще получим по Плана.

В последните дни от "Продължаваме промяната" неколкократно увериха, че в Плана няма задължение за затваряне на централите, а разписаното намаляване на въглеродните емисии може да стане през сезонно балансиране.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *