ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

От ГЕРБ върнаха втория мандат, Радев свиква консултации утре

Президентство връчване на мандат на ГЕРБ Десислава Атанасова Румен Радев

Президентът Румен Радев връчи на ГЕРБ-СДС втория проучвателен мандат за съставяне на правителство. От коалицията го върнаха веднага, както многократно заявиха, че ще направят. "Парламентарната група на ГЕРБ-СДС няма да упражни даденото ѝ по Конституция право за реализиране на проучвателен мандат за съставяне на правителство в 47-ото Народно събрание и няма да посочва кандидат за министър-председател", заяви председателят на парламентарната група Десислава Атанасова и върна папката с мандата.

Уважавам вашето решение, отговори държавният глава. Той обаче изтъкна, че в парламентарната република именно партиите носят отговорност за излъчване на управленско мнозинство. "Независимо дали са в управление, или опозиция, всички партии и народни представители имат своята роля за намирането на изход от кризите", каза Радев.

Президентът съобщи, че в петък свиква консултации с парламентарно представените партии. "За да чуем как виждат изход от създалата се криза, какви възможности виждат за коалиционни разговори за търсене на мнозинство в рамките на този парламент, около и какви приоритети и програми могат да търсят обединение, за да реша на кого да връча мандат", посочи той. И добави, че въпросът за властта не отменя отговорността пред гражданите. 

Има само още един шанс да бъде излъчено правителство в рамките на настоящия парламент – с третия мандат. Три парламентарно представени партии вече дадоха заявка, че са готови направят опит да съставят кабинет – БСП, "Демократична България" и "Има такъв народ". И трите партии подчертаха, че са готови да разговарят единствено в рамките на разпадналата се четворна коалиция. Румен Радев преди ден обяви, че преди да избере на кого да връчи третия мандат, ще проведе консултации с представители на всички парламентарни групи.

Преди седмица кандидатът за премиер на първата политическа сила – "Продължаваме промяната", Асен Василев върна първия мандат неизпълнен. От ПП не можаха да съберат нужната подкрепа от 121 депутати, за да реализират кабинет. Час преди да върне мандата, Василев обяви, че четири гласа не са достигнали за събиране на необходимата подкрепа.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *