ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

От март месец няма комуникация с Трифонов

Борислав Сандов

Шансът за кабинет е дотолкова, доколкото биха се намерили още хора, които да съставят и застанат зад едно такова програмно правителство в рамките на 6 месеца и оценка след дейността му. Тези хора се търсят основно сред участващите доскоро в ИТН, заради програмата и очакванията, с които са влезли в НС, повече отколкото заради повелята на техния лидер Слави Трифонов. Това посочи вицепремиерът и министър на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов пред "България от еър".

Според него такива гласове могат да се намерят и от други политически групи, извън досегашната коалиция.

"Включително депутати от ГЕРБ биха могли да се еманципират от поведението на техния лидер, скрит зад кулисите в Банкя, ако те действително изпълнят това, за което претендират – че биха желали да видят България в едно европейско развитие", уточни Сандов.

По думите му ключово важното в момента е войната, която се води от Русия в Украйна и всички рискове, произтичащи от нея.

"Това налага България да има стабилна политическа система, която да функционира, в това число парламент. Инфлацията, несигурността в енергийни доставки и други параметри на глобалната икономика и сигурност в контекста на войната изискват да има работещи институции'', убеден е министърът на околната среда и водите в оставка.

Той изтъкна, че през последните месеци от ДПС се отнасят изключително грубо, а причината е, че "дълбоко се е бръкнало в интересите им".

Сандов обясни, че до момента не е воден разговор за състав и структура на правителство.

Запитан дали е възможно обединение на "Демократична България" и "Продължаваме промяната" на едни евентуални избори, той каза: "Има подобни очаквания от нашите гласоподаватели. Това би било уместно в една изборна кампания, за да обединим усилията си и да бъдем първа политическа сила. В "Продължаваме промяната" ние имаме много бивши колеги, съратници и това би било едно очаквано действие".

Според него, ако влезем в спирала от избори, това може да стане причина за сериозни пропуснати възможности за България.

Може да се получи дори излизане от вече начертани пътища и нарушаване на възможността България да се възползва от финансовите инструменти на ЕС за възстановяване след пандемията, подчерта Сандов

И добави, че дори има риск България да изпадне от списъка с кандидати за ОИСР.

Министърът в оставка коментира и разрухата на управлявалата доскоро коалиция.

"Комуникацията можеше да е на по-добро ниво. От март месец няма комуникация с Трифонов. Поведението му звучи закономерно, ако се върнем назад. Той 20 г. прави шоу, което критикува политиката. Той така и не прие идеята, че участвайки в политиката, трябва да можеш да носиш отговорността и за управлението, а не само да бъдеш креслива опозиция. Това бе причината за провала на две правителства миналата година", смята Сандов.

Той посочи, че програмата на евентуалния бъдещ кабинет с премиер Асен Василев няма да се различава много от базата на досегашното управление.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *