ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

От Съдебната охрана трябвало да връчат на Нинова книжа по делото ѝ срещу Дачков

Крум Зарков

Служителите на Съдебната охрана, които са посетили тази сутрин дома на лидера на БСП Корнелия Нинова, е трябвало да ѝ връчат книжа по дело, което тя води срещу журналиста Явор Дачков. Това е показала проверка на служебния правосъден министър Крум Зарков. Според него става дума за рутинна процедура.

Зарков обясни, че по разпореждане на Софийския районен съд на Нинова и на Дачков е трябвало да бъдат връчени разпоредителни книжа, за да могат да се възползват, ако преценят, от правото си да обжалват в указан срок.

Обичайна практика било това да се случва преди или след работно време, каза още той и отказа да коментира направената от Корнелия Нинова връзка между посещението на представителите на Съдебна охрана в дома ѝ и вчерашната среща на БСП с главния прокурор, както и че става дума за книжа, връчени по проверката, която Районната прокуратура води по сигнала на Кирил Добрев.

По-рано днес със специално становище излезе и Районната прокуратура – че няма такава връзка. Говорителят на Софийската районна прокуратура Невена Зартова призова политиците да не намесват прокуратурата и да спазват Конституцията и с законите на страната.

"Политически манипулации, които не почиват на фактите и на българското законодателство, единствено задълбочават недоверието към държавата и институциите. Цената за това ще бъде заплатена отново от хората, а не от политиците", заяви Зартова.

Прокуратурата е задействала мярката "принудително довеждане" на лидера на БСП Корнелия Нинова заради жалбата на съпартиеца й Кирил Добрев за неизпълнение на съдебно решение на Върховния касационен съд. Това съобщи Нинова на брифинг в Народното събрание, като уточни, че рано сутринта в дома ѝ са били изпратени двама служители на съдебната охрана.

Лидерът на социалистите отново се възпротиви на намесата на прокуратурата във вътрешнопартийни дела на БСП, като я окачестви като "прецедент".

Нинова потвърди, че е отказала да предостави документи от решения на колективните органи, както и да връчва призовки на членове на Националния съвет, които да бъдат разпитвани в прокуратурата.

"Ако една прокуратура започне да урежда вътрешнопартийни въпроси, с оглед вътрешнопартийни преврати и с оглед овладяване на една партия, за да бъде послушна, няма да стане така. Задавам въпрос дали днешното действие на съдебна охрана има връзка с вчерашната ни среща с главния прокурор", заяви Нинова.

"Жалбата е подадена от Кирил Добрев, жалбите – няколко, които случайно попадат при един и същи прокурор. Което пък разширява обхвата на разпитваните лица с обикновените членове на Националния съвет. И представете си стигнали са до преброителите, да ги разпитват как са броили гласовете – дали от ляво надясно или от дясно наляво", каза още тя.

Корнелия Нинова заяви, че ще сезира инспектората на Висшия съдебен съвет заради действията на наблюдаващия прокурор.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *