ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Отбелязваме най-ниското равнище на безработица у нас

безработни

Точно 32 години след своето основаване, Агенцията по заетостта отчете исторически най-ниското равнище на безработица в страната досега. През април стойността й е 4.6 процента. Понижението спрямо март е с 0.2 процентни пункта, а на годишна база се наблюдава спад от 1.5 пункта.

Общият брой на безработните в бюрата по труда също намалява, като през април те са 150 547. Това е с 5316 по-малко спрямо март и с 49 870 или с 24.9% по-малко в сравнение с година по-рано. През четвъртия месец обаче са се регистрирали нови 18 647 човека  без работа. Те са с 2900 по-малко от март, а на годишна база има спад от 3277 души. Други 579 човека от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се регистрирали в бюрата по труда през месеца.

Започналите работа безработни през април са 15 144 или с 822 по-малко спрямо март. В сравнение със същия месец на предходната година те са с 9 358 по-малко. Работа чрез бюрата по труда откриха и 185 лица от групите на пенсионерите, учащите и заетите.

Общо 82.8% от намерилите работа са устроени в реалната икономика, като от тях най-много са наети в сектора на преработващата промишленост, търговията, хотелиерството и ресторантьорството, селското, горското и рибното стопанство, държавното управление, строителството  и други.

Общо 2604 безработни от рисковите групи са били назначени на

субсидирани работни места

през месеца – 104 по програми и мерки за заетост и 2 500 – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОП РЧР). Схемата „Заетост за теб” по ОП РЧР, която работи от юли 2020 г. като антикризисна мярка, продължава да осигурява работа на безработни лица в неравностойно положение на пазара. Само през април са сключени трудови договори с нови 1230 безработни.

Предоставянето на средства по добре познатата вече

антикризисна мярка 60/40

също продължава, като само през месец април по тази процедура са одобрени заявленията на 1936 работодатели за запазване заетостта на близо 36 700 работници и служители.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през април са 14 707 или с 2612 по-малко от март. И спрямо същия месец на 2021 г. те са с по-малко. Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (25.4%), следват хотелиерството и ресторантьорството (23.9%), търговията, ремонтът на автомобили и мотоциклети, административните и спомагателните дейности, държавното управление и селско, горско и рибно стопанство.

Най-търсените от бизнеса професии

през месеца са: персонал, зает в сферата на персоналните услуги; работници в селското, горското и рибното стопанство; продавачи; машинни оператори на стационарни машини и съоръжения; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; квалифицирани работници по производство на храни, облекло, дървени изделия и сродни; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; помощници при приготвяне на храни; чистачи и помощници и други.     

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *