ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Отхвърлиха искането на ГЕРБ за временна комисия за меморандумите

Парламент избор на управител на БНБ Десислава Атанасова

Парламентът отхвърли проекта на решение на ГЕРБ-СДС за създаване на временна комисия, която да разгледа и анализира всички меморандуми и писма за намерения, подписани от членове на Министерския съвет за периода от 12 май 2021 г. до 20 април тази година. "За" създаването на временната комисия гласуваха 73 депутати, "против" – 87, а осем се въздържаха.

Предвиждаше се комисията да е от 14 души – на паритетен принцип по двама депутати от всяка парламентарна група, и да работи един месец, след което да изготви доклад за установените факти. В мотивите председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова отбеляза меморандума от 23 март, подписан от енергийния министър Александър Николов с компанията "Джемкорп" за очаквани инвестиции за над 1 милиард долара в зелена енергия. "Беше обявено, че инвестицията е свързана с проекта за завод за батерии за складиране на енергия, който правителството промотира като алтернатива на въглищните ТЕЦ-ове в басейна на "Марица-изток", както и изграждане на хибриден индустриален комплекс на територията на "Марица-изток". Напомням, че този проект е включен и в Плана за възстановяване с европейско финансиране", каза Атанасова.

Проектът бе отхвърлен без дебати в залата.

По-късно на брифинг председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС обяви, че още следващата седмица групата ще внесе отново проект на решение за временна комисия, конкретно заради меморандума за сътрудничество с Gemcorp Capital Managment Ltd и IP3 Corporation. "Считахме, че всички в залата са достатъчно наясно със скандала около този документ", коментира тя и добави, че било замесено и правителството на САЩ, което отрече да има нещо общо. "Новият проект на решение, който ще внесем, ще бъде поредният тест не само за управляващото мнозинство, но и за закърнелите органи у "Демократична България". Българското общество трябва да знае за какво се разходват публичните средства, както и защо ще се разходват европейски средства, ако ще се разходват по Плана за възстановяване и устойчивост, в който е предвидено създаването на мегапроект за батерии", изтъкна Атанасова.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *