ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Отмениха решение на кабинета “Петков” за АЕЦ “Козлодуй”

През 2004 г. АЕЦ "Козлодуй" стана първият търговски участник на либерализирания пазар на електроенергия в България.

Министерският съвет отмени решение на кабинета "Петков", свързано с диверсификация на ядреното гориво за АЕЦ „Козлодуй“.

В мотивите си за отмяната от служебното правителството на Гълъб Донев посочват, че АЕЦ "Козлодуй" е стартирала дейност по осигуряване на диверсифицирани доставки на свежо ядрено гориво още през 2019 година. Освен това употребата на гориво от нов доставчик може да започне само след лицензирането му от Агенцията за ядрено регулиране.

По-конкретно става дума за решението на Министерския съвет от 13 юли 2022 г., с което се налагат ограничения при диверсификацията на доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй". Тези мерки реално не допускат доставки и услуги от Руската федерация и по този начин на практика пречат на участието на "Уестингхаус" и изключват възможността "Фраматом" да участва в процеса по диверсификация.

Основният проблем е, че при внедряването на касети от шведската компания "Уестингхаус", която ги произвежда със свежо ядрено гориво тип RWFA, може да се наложи да се ползват консултантски услуги от НИЦ "Курчатовский институт", който по договор с АЕЦ "Козлодуй" въвежда данните за горивото в системата за вътрешно-реакторен контрол. Това зависи от условията за лицензиране от Агенцията за ядрено регулиране.

Факт е, че традиционният доставчик на свежо ядрено гориво за реактори тип ВВЕР-1000 (каквито са тези в АЕЦ "Козлодуй") е ТВЕЛ – Руска федерация, а при диверсификацията изборът пада на компаниите "Уестингхаус" – Швеция и "Фраматом" – Франция.

Както вече бе споменато, "Уестингхаус" произвежда касети със свежо ядрено гориво тип RWFA, които биха могли да се използват в АЕЦ "Козлодуй", ако бъдат лицензирани от Агенцията за ядрено регулиране. 

"Фраматом" пък произвежда касети с ядрено гориво, които са пълен аналог на използваните в АЕЦ "Козлодуй", но не самостоятелно, а в съвместно предприятие с компанията ТВЕЛ от Русия.

С решението си от днес, 20 октомври, кабинетът на Гълъб Донев смята, че ще осигури ефективна конкурентна среда за съществуващите алтернативни производители на гориво за реактори тип ВВЕР-1000, така че те да участват в процеса по диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй", без да се прави компромис с безопасността.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *