ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Оттеглянето на една от номинациите не решава проблема

Парламент Янаки Стоилов

"Докато не се избере ръководство на Народното събрание, то не може да се занимава с други въпроси и да включва други точки в своя дневен ред."

Това заяви проф. Янаки Стоилов в интервю за БНТ.  

"Не виждам някакъв конституционен проблем дотук. Ако става дума за нарушение, това може да се констатира само с решение на Конституционния съд. Депутатите си дават сметка, че първото заседание на НС не е завършило, защото според разпоредбите на Конституцията, на първото заседание се избира председател и заместник-председатели", добави още той.

Стоилов подчерта, че е много важно процедурата по избор на председател да приключи днес или най-късно утре, защото иначе това би означавало, че парламентът няма да има възможност да извършва каквато и да е работа.

м"Не е възможно Народното събрание да има двама председатели, нещо като двама консули в Древния Рим, макар че някои партии имат съпредседатели. Държавните институции не допускат такова дублиране, но предполагам, че идеята на това предложение е да има последователни председатели на Народното събрание.

За да стане това, трябва веднъж да има политическо споразумение, и втори път да се фиксира срок, до който първият председател да прекрати своите правомощия, за да се избере следващ", категоричен бе юристът.

Според него дори да има положителен резултат при избора на председател на Народното събрание, това не би било равнозначно на мнозинство. Той е на мнение, че оттеглянето на една кандидатура не решава проблема, тъй като трябва поне още две или три групи да се присъединят към избора на един човек.

Дали ще има някаква основа за сформиране на правителство, ще стане ясно на консултациите при президента, коментира още Янаки Стоилов. Той смята, че ако Народното събрание се справи с избора на председател, единственият начин да просъществува, е да си набележи три-четири основни задачи, които да реши.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *