ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Овчаров вини министър на Петков за проваления археологически сезон

БТА пресконференция Николай Овчаров находки Перперикон

Археологическият сезон в България е провален, предупреди проф. Николай Овчаров. Според него бездействието на правителството на Кирил Петков е довело до блокиране на разкопките, а археолози могат да работят само благодарение на парите от общините. Според Овчаров причината е в бездействието на министъра на културата в кабинета "Петков" Атанас Атанасов и подадената през февруари оставка на зам.-министъра на културата арх. Бойко Кадинов, който бил пряко ангажиран с археологическите паметници. На негово място не е назначен човек и обхватът на разкопките, които са били планирани за това лято, са оставени без подписани разрешения.

"В момента, почти в средата на август има колеги, вкл. и аз един от обектите, където още не са подписани разрешенията. Сега ще чакаме да ги подпише сегашният служебен министър Минеков", посочи археологът.

Преди две години правителствата у нас са определили пет обекта, които са важни за развитието на културно-историческия туризъм, като целта е била, от една страна, да се правят разкопки, а от друга – това да донесе приходи за съответните общини от туристическия поток.

"Области, които имат нужда от развитие – Северозападна България, Североизточна, Търговишкия край по-специално, Родопите", уточни той.

Средствата за тези обекти са осигурени и се намират в бюджета на държавата, обясни още професор Николай Овчаров и припомни, че бившият министър на финансите Асен Василев е посочил, че за да се ползват средствата е било необходимо те да бъдат одобрени от страна на Министерството на  културата.

"В момента не се работят нито магистрали, нито газопроводи, нито археология", заключи проф. Овчаров.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *