ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Парламентът не прие храни, лекарства, ток и парно да са без ДДС

Парламент Цончо Ганев

Депутатите отхвърлиха законопроекта на "Възраждане" за въвеждане на нулева ставка на ДДС за храни от първа необходимост, вода, лекарства, ток, газ и парно. Предложението, внесено на първо четене, беше подкрепено единствено от ГЕРБ-СДС и от ДПС. 

Днес (12 май) беше продължението на дебата по промените, който започна на 24 март. "Четири месеца управляващата коалиция отказва да обсъди законопроекта, който предвижда лекарствата да са с нулева ставка", изтъкна Цончо Ганев от "Възраждане". Повече от два месеца имаме бушуваща финансова криза у нас и в целия свят, добави той.

"Вашето предложение е неизпълнимо, популистко", отговори му Искрен Митев от "Продължаваме Промяната". "Доста време мина, не видяхме да сте направили в него корекции, както обещахте. И когато излизате и казвате от трибуната неистини, сетете се, че има хора, които разбират от това, работят, ще вземат най-добрите мерки", препоръча Митев.

От "Има такъв народ", както и вчера, така и днес, отново настояха в пленарната зала да дойде министърът на финансите или негов заместник. "Да знаем ще правим ли нещо с ДДС, ще го променяме ли, да знаем какво да правим с този законопроект", каза Пламен Абровски. Колегата му Любомир Каримански поиска от председателя на Народното събрание да не се допуска, когато се разглежда конкретен закон, да има обща политическа пропаганда.

Законопроектът е внесен от депутати, така че не е наложително присъствие на членове на Министерския съвет, обясни председателят на парламента Никола Минчев.

"В мотивацията към законопроекта сме дали план-сметка за загубите, които биха последвали, ако се приеме нулевата ставка", каза председателят на парламентарната група на "Възраждане" Костадин Костадинов. Той допълни, че според Министерството на финансите тя би била около два милиарда лева. "Що се отнася до това дали предложенията на "Възраждане" са неосъществими, времето ще покаже, още повече, че в Европейския съюз има вече практика за нулева ставка на ДДС върху храните и лекарствата", подчерта той.

При гласуването идеята бе подкрепена от 73 депутати – от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане", 66 народни представители  бяха "против", 48 се въздържаха.

"Огромно е нашето съжаление, че законопроектът беше отхвърлен, заради най-бедната част от българския народ", каза Цончо Ганев. От "Възраждане" са убедени, че трябва да се работи по посока подобряване на икономическото състояние на хората, но "не виждат как ще стане с това правителство". "Точно заради това смятаме, че за България най-доброто, което може да се случи в момента, е Министерският съвет да подаде оставка и да се отиде на предсрочни парламентарни избори", добави Ганев.

 Искрен Митев от "Продължаваме промяната" нарече "популизъм" предложенията на "Възраждане" и припомни, че управляващите подготвят антикризисни мерки. "Даже този петък ще бъде следващата среща, когато се надявам, че вече ще има крайно решение. От друга страна вашето предложение е просто неизпълнимо. То, като повечето ваши предложения, е недобро, едно популистко предложение, което няма как да се случи", категоричен е депутатът. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *