ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Парламентът одобри покупката на още 8 самолета F-16

Парламент

Парламентът гласува да закупим още осем изтребителя F-16. Депутатите приеха проект на решение за приемане на Проект за инвестиционен разход за придобиване на нов тип боен самолет – втори етап. Решението бе гласувано със 162 гласа "за", "против" – 49 и 11 въздържали се. "За" гласуваха ГЕРБ-СДС, ДПС, "Демократична България", "Български възход" и част от депутатите на "Продължаваме промяната". Общо 10 от ПП се въздържаха, а един гласува "против". Против решението бяха и депутатите от "БСП за България" и "Възраждане".

Проектът предвижда окомплектоване с техника и въоръжение на една авиационна ескадрила многоцелеви изтребители – 16 самолета F-16 Block-70 и завършване на процеса по изграждане на пълни способности за обслужване и експлоатация на авиационната техника, оборудването, въоръжението и наземните системи, придобивани в рамките на първия и втория етап от проект "Придобиване на нов тип боен самолет".

В подкрепа на решението парламентарните групи заявиха, че с покупката се гарантира окомплектоването на една авиационна ескадрила многоцелеви изтребители F-16 и се гарантира суверинитетът и сигурността на страната ни. "Възраждане" и БСП в мотивите си обаче подчертаха необходимостта от модернизация на военновъздушните ни сили, но обърнаха внимание, че нито един изтребител от първите осем, купени авансово, все още не е доставен.

В края на дебатите служебният министър на отбраната Димитър Стоянов благодари за подкрепата, но предупреди, че първите осем военни самолета F-16 се очакват през 2025 година, а вторите са с хоризонт 2029-а година. "Жизненият цикъл на МиГ-29 няма да достигне 2029 година, а той ще приключи най-вероятно в края на 2023 година. Тука е мястото отново да призова народните представители – говорейки за модернизация, говорейки за преговори със съюзници, че е необходима и транзитна платформа. Без нея България няма да може да охранява въздушното си пространство", каза той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *