ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Парламентът прие декларация за присъединяването ни към Шенген

шенген

По предложение на парламентарната група на БСП Народното събрание прие декларация относно присъединяването на България към Шенгенското пространство.

Текстът на декларацията, представен от заместник-председателя на парламента и заместник-председател на парламентарната група на левицата Кристиан Вигенин, гласи, че Народното събрание на Република България изразява позицията, че Шенгенското пространство е едно от най-значимите достижения на европейската интеграция. Също така в нея се отчита, че България е изпълнила критериите за присъединяване към Шенгенското пространство още през 2011 г. и готовността й е потвърждавана многократно от Съвета на ЕС, Европейската комисия и Европейския парламент.

Декларацията беше подкрепена от 106 народни представители, 18 бяха "против".

Към момента България на практика изпълнява изцяло достиженията на правото от Шенген, с изключение на издаването на шенгенски визи, което е свързано с изискването за формално членство в Шенген. От 2010 г. България е свързана и обменя информация в Шенгенската информационна система, от 1 август 2018 г. се използва и последната функционалност на системата – сигналите за отказ за влизане на граждани на трети страни. Налице е отлично полицейско сътрудничество с партньорите. Независимо че все още не е пълноправен член на Шенген, България споделя отговорностите по обезпечаване на нормалното функциониране на Шенгенското пространство и допринася солидарно за високото ниво на сигурност на европейските граждани, се казва още в мотивите на декларацията.

Кристиан Вигенин призова от името на вносителите въпреки ситуацията, свързана с Изборния кодекс, колегите му от "Продължаваме промяната" и "Демократична България" да влязат в залата и да подкрепят тази декларация. "Вярвам, че така, както направиха и в комисията по външна политика, трябва да можем да правим разлика върху важните национални цели, които са свързани с нашето участие в ЕС, и вътрешнополитическите спорове, които могат и да намерят позитивно решение, но пропускането на шанса да покажем солидна парламентарна подкрепа за тази декларация може да има висока цена по отношение на шанса на България да постигне позитивно решение преди края на годината", посочи той. 

Ангел Георгиев от "Възраждане" заяви, че са "против" влизането в Шенген. Това по никакъв начин няма да допринесе за по-добър контрол на нашата граница, заяви депутатът.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *