ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Парламентът реши България да изпрати военна помощ на Украйна

Парламент

Народното събрание реши България да предостави военна помощ на Украйна. Министерският съвет в срок до един месец да внесе в парламента проект на решение за предоставяне на военна и военнотехническа подкрепа на Украйна, като принос към общите усилия на международната общност за подпомагане жертвите на агресията, съобразно българските възможности, гарантирайки сигурността и защитата на населението, гласуваха депутатите след четиричасови дебати. Кабинетът трябва да влезе и в преговори със страните от НАТО за придобиване, получаване или разполагане на усилващ отбранителните ни способности капацитет на наша територия. Решението за оказване на военна и военнотехническа подкрепа на Украйна и за укрепване на отбранителните способности на България беше подкрепено от 175 депутати, "против" бяха 49, а един се въздържа. "За" гласуваха от ГЕРБ, ПП, ДПС, ДБ и от "Български възход", които смениха мнението си и предложиха корекция в текста. Против гласуваха от БСП и от "Възраждане",

Преди ден на съвместно заседание комисиите по външна политика и отбрана в парламента одобриха две проекторешения. Те предвиждаха в срок до 30 дни служебният кабинет да внесе решение за оказването и изпращането на военно оборудване и резервни части от България за Украйна. От "Български възход" вчера бяха против изпращането на оръжие, но днес изненадващо заявиха, че ще подкрепят решението, но само при условие, че България получи заместващ капацитет и поискаха изменения в текста на решението. Лидерът на партията Стефан Янев предложи допълнение, според което България "да предостави въоръжаване съобразно българските възможности и сроковете и възможностите на съюзниците от НАТО и Европейския съюз". С други думи той настоя в текста да се запише, че ще изпратим изпратим оръжие само ако преди това НАТО ни изпрати заместващо.

Депутатът от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева предложи компромисен текст – срокът за преговори с НАТО за получаване на заместващ капацитет да е 30 дни, какъвто е и срокът за внасяне на решение за военна помощ от кабинета. Янев прие предложението ѝ и оттегли своето. Депутатите гласуваха именно за тази промяна, след която се стигна и до окончателното решение.

Според ГЕРБ, ДБ, ПП и ДПС отдавна е трябвало да предоставим военна помощ на Киев. "Ние вече сме много закъснели. Сега имаме шанс да поправим грешката и да застанем до нашите съюзници", каза Ананас Славов от ДБ. 

От БСП и "Възраждане" обаче считат, че ако изпратим оръжия на Украйна, това на практика ни въвлича пряко във войната. "Проектът е прибързан, неподготвен и чисто политически мотивиран. Има декларация на Народното събрание за осъждане на руската агресия. Днес се ражда една коалиция на войната, което ще доведе до тежко разделение", заяви социалистът Кристиан Вигенин.

По време на дебатите пред парламента се проведе и протест, организиран от "Възраждане". Демонстрацията е именно срещу предложението България да окаже военна помощ на Украйна. А по време на гласуването от БСП издигнаха призив, написан на листове – "Не на оръжията! Мир!".

Преценката какво точно бихме могли да дадем на Украйна ще бъде на Министерството на отбраната. Военният министър Димитър Стоянов каза, че България не може да предостави зенитно-ракетните комплекси C-300, оперативно-тактическите ракети "Точка-У" и самолетите МиГ-29, към които украинската страна неведнъж е проявявала интерес.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *