ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Парламентът събра кворум от третия опит

Парламент Десислава Атанасова Искра Михайлова

Парламентът събра кворум за започване на заседанието при третата регистрация. След два неуспешни опита, при третия се регистрираха 155 народни представители в залата. При първата проверка на кворума се регистрираха 89 депутати. При втората – 92. Третият опит беше успешен, тъй в залата вече беше групата на ГЕРБ-СДС. Отново обаче не се регистрираха от "Продължаваме промяната" и От "Демократична България".

По-рано председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова покани председателите на всички останали парламентарни групи на среща в 10:30 часа, на която да изяснят дали ще работят "заедно за българската държава и за българските граждани", или ще се върви към следващи предсрочни избори. Тя отправи поканата на брифинг в Народното събрание. "Предлагам тази среща да се проведе в председателския кабинет и да има формата на председателски съвет. Ще считам отказа от възможност за последен разговор като отказ изобщо да работи българският парламент", каза тя. Малко по-късно на поканата за среща се отзоваха всички парламентарни групи, без "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

От ПП и ДБ още в четвъртък обявиха, че няма да влязат в пленарната зала, докато не се стигне до гласуването на промените в Изборния кодекс. Причината е, че на среднощно заседание в сряда с гласовете на ГЕРБ, БСП и ДПС кодексът бе почти пренаписан. Освен връщането на хартиените бюлетини, машините за гласуване бяха превърнати в принтери, бе премахнат избирателният район "Чужбина", както и Общественият съвет към Централната избирателна комисия. 

Преди пленарното заседание от ГЕРБ проведоха извънредно заседание на парламентарната група в централата на партията. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов инструктира депутатите си да намерят консенсус с останалите политически сили, но настоя да се върнат хартиените бюлетини. "От това ГЕРБ няма да се откаже", категоричен е той. Още вчера той даде знак, че е има готовност да отстъпи за част от промените в Изборния кодекс, но не и за връщането на хартиения вот, за което настояват от "Продължаваме промяната" и  "Демократична България". Лидерът на ГЕРБ смята, че депутатите му нямали какво да правят в залата, след като други не се други отказвали да се регистрират. След това обаче определи бойкотирането на работата на парламента като безотговорно.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *