ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Парламентът забрани продажбата на райски газ на непълнолетни

райски газ

Парламентът забрани продажбата на диазотен оксид (райски газ) на непълнолетни и употребата му на закрити обществени места. Измененията в Закона за здравето, внесени от депутати от ГЕРБ-СДС, бяха приети единодушно на първо и второ четене в последния работен ден на 47-ото Народно събрание. Промените предвиждат забрана за продажбата на диазотен оксид и пълнители с него, включително и онлайн, на лица под 18-годишна възраст, на територията на детски градини, училища, общежития за ученици, лечебни заведения, на спортни прояви и обществени мероприятия, организирани за деца и ученици, както и в закрити обществени места. Освен продажбата, на тези места се забранява и употребата на т.нар. райски газ.

По предложение на Костадин Ангелов от ГЕРБ бяха приети изменения, с които се прави изключение за продажбата и употребата за медицински цели и за хранително вкусовата промишленост на закрити обществени места.
 
Въвежда се административнонаказателна разпоредба при нарушение на забраната за продажба – глоба за физическите лица от 800 до 1500 лв., а при повторно извършване на същото нарушение – от 1500 до 3000 лв. Когато нарушението е извършено от едноличен търговец или от юридическо лице, се налага имуществена санкция от 3000 до 6000 лв., а при повторно извършване на същото нарушение – от 5000 до 12 000 лв.

Преди ден парламентарната здравна комисия одобри единодушно измененията в Закона за здравето. На 26 юли омбудсманът Диана Ковачева внесе в Народното събрание промяна в Закона за закрила на детето, с която предлага да се забрани предлагането, продажбата, включително онлайн, и употребата на диазотен оксид, познат като райски газ, от деца.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *