ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Партиите се страхуват да управляват през зимата, смята Радев

Румен Радев

"И тези избори, за съжаление, не успяха да пречупят тенденцията за отчуждаване от партиите и от властта." Това заяви пред репортери в малтийската столица Валета президентът Румен Радев. По-тревожното по думите му е, че "издигането на нови червени линии и търсенето на всевъзможни причини за отказ от коалиции издават от страха на партиите да поемат отговорност за управлението през зимата".

Според него служебното правителство е изградило само за два месеца стабилна основа. Стъпвайки върху нея, следващият редовен кабинет би трябвало да може да преведе страната през зимата. "Както видяхте, след 10 години протакане, служебното правителство най-сетне въведе в експлоатация интерконектора с Гърция и това снижи значително цените на газа", каза държавният глава. Той изтъкна, че кабинетът на Гълъб Донев е допринесъл за понижаването на цената на горивата, разработил е мерки за компенсация за цените на газа за бизнеса, които ще внесе в парламента. Ще внесе и годишния бюджет. Радев уточни, че следващата седмица ще обяви кога ще свика новия парламент.

Президентът е във Валета, където се провежда среща на държавните глави от групата "Арайолуш". По този повод подчерта, че "обединена Европа не трябва да остава безразлична към войната на Русия срещу Украйна". Тъй като "нейната ескалация е най-голямата опасност за световния мир след Втората световна война". Една от темите, които Радев е обсъдил снощи в малтийската столица с колегите си от парламентарните републики в ЕС, е влизането на България и Румъния в Шенген. "Ние и Румъния не можем повече да бъдем държани извън Шенгенското пространство само заради това, че 11 години след като сме покрили всички технически изисквания, някой непрекъснато си измисля някакви неписани критерии. Не може България да проявява солидарност и да влага огромни финансови и човешки ресурси за опазване на нашата обща европейска граница, а в замяна да получава неразбиране и двоен стандарт. Не може българите да бъдат втора категория европейци и да чакат унизително по всички КПП-та на Европа", категоричен е държавният глава.

Форматът за политически диалог "Арайолуш" е създаден през 2003 г. и обединява президенти на парламентарни републики от Европейския съюз, които обсъждат актуални въпроси. Групата носи името на португалски град, където за пръв път се състои среща в този формат, с участието тогава на шестима държавни глави.

Днес (6 октомври) Румен Радев заминава за Прага, за да представлява страната ни на първата среща на върха във формат "Европейска политическа общност", обединяваща 44 държави. В петък той ще вземе участие в неформалното заседание на Европейския съвет в чешката столица.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *