ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Партиите вече си дават сметка – спиралата от избори уморява и тях

доц. Наталия Киселова

Първоначално предстоят преговори. А на по-късен етап – „по-сериозни преговори“. Така коментира изгледите за съставяне на ново правителство преподавателката по конституционно право доц. Наталия Киселова.

Тя сподели, че на предишни избори е била по-убедена, че България ще има редовен кабинет.

На въпрос дали трябва да се мисли за промяна в системата с оглед премахване на недоверието към партиите и излизане от институционалната и политическа криза, Киселова отбеляза, че след като политиците отрезвеят след изборите на 2 октомври, биха могли да мислят по конкретни задачи. Запитана дали е необходимо да се стига до крайности, като например България да стане президентска република, Киселова обясни, че за нея проблемът се корени основно в качеството на политическите партии, а не в правната уредба.

Тя изрази съмнение, че към този момент партиите ще съберат необходимия кураж за промяна на Конституцията. Но ако все пак го направят и бъде събрано мнозинство, първо ще трябва да се сформира Висшият съдебен съвет (ВСС) и Инспекторатът и едва тогава да се предприемат по-сериозни и важни стъпки.

В разговора стана ясно още, че по Конституция президентът има определен срок – един месец, в който трябва да свика на заседание новото Народно събрание, избрано на изборите в неделя. Киселова изрази предположение, че Румен Радев може да свика и по-рано заседанието, с оглед на това, че предстои районните комисии да представят своите протоколи и най-късно на 9 октомври ще е ясно кои депутати ще влязат в Народното събрание.

Киселова изрази мнение, че в рамките на консултациите за коалиционен кабинет е необходимо да се направи списък с парламентарните групи, изявили желание да поемат отговорност и те да направят всичко необходимо във връзка със Закона за бюджета и с приемането на Плана за възстановяване. Според доцент Киселова тези преговори биха могли да бъдат както за правителство, така и за задачите, които е необходимо да свърши Народното събрание. „Коалицията, събрала най-много гласове би могла да започне преговори и те да поставят законодателната програма на Народното събрание“, обясни още Наталия Киселова.

Тя сподели и личните си наблюдения, че партиите доста са отрезвели и си дават сметка, че спиралата от избори, в която сме влезли, не само уморява избирателите, но и самите партии. Това се вижда от демонстрираната от тях неспособност да предлагат решения. За това все още не бързат да говорят, за да не кажат нещо погрешно, защото после няма връщане назад, завърши Киселова.

Господин Динев

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *