ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Петков: И в Европа искат Борисов да се пенсионира

Министерски съвет Кирил Петков награди 25 ученици за високи резултати на международни състезания

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов трябва да се пенсионира. Той спира България, спира развитието и на ГЕРБ. Запънал се е, защото го е страх. С него няма как да се направи съдебна реформа, защото при работеща система трябва да влезе в затвора. Това заяви пред NOVA съпредседателят на ПП и бивш премиер Кирил Петков. По думите му председателят на ГЕРБ е крадял по 3-4 млрд. лева на година. А дори европейски лидер е казал, че заради Борисов се отказва членство на България в Шенген, тъй като има притеснения какво би се случило, ако отново вземе властта. В Европейския съюз му нямали доверие. Експремиерът увери, че няма външен натиск за евроатлантическа коалиция.

Втечненият газ от Съединените щати е най-добрият вариант за България, смята Петков. Той уточни, че е преговарял лично с доставчиците, без посредници. "Офертата за седемте танкера е в рамковия договор и тя е задължителна. С други думи, ако България поиска тези танкери, предлагащата фирма не може да откаже. За октомври и ноември бяхме готови с възможност корабът да е в Гърция. Не искахме да ги подпишем, защото не искахме в последните 2-3 дни на правителството да кажат: "Те подписаха еди-какви си газови договори". Искахме да дадем шанс на следващия кабинет да направи оценка. Седемте танкера бяха с цена 30 долара под европейския пазар в този момент", посочи лидерът на ПП. 

"За 24 часа "Газпром" спря подаването на природен газ, въпреки че имаме съществуващ договор. Две седмици по-късно вече имахме два кораба, които пътуваха към нас и бяхме договорили пристанище в Турция. В средата на най-голямата криза, когато войната се разгаряше, за две седмици успяхме да осигурим корабите. Хубавото е, че седемте танкера идват директно от производител. Най-голямата американска компания в света ги дава, няма посредници. Само трябва да кажат два кораба отиват в Гърция през октомври и ноември, нататък се договарят с Турция, ако трябва. Аз доказах, че това може да се направи за две седмици", поясни бившият премиер. България е имала опция дали да купи американски втечнен газ. "Когато едната страна е задължена да ти продаде, а другата не е задължена да купи – това се нарича опция. Тази опция обикновено струва пари. Успяхме да договорим това да не струва на България нищо", изтъкна той.

Попитан колко би струвало това на хората, Петков отговори: "Ако цената на корабите е с 30 долара под европейската, което е горе-долу 30 евро, регазификацията и преноса не може да е повече от 10 евро. Това е таванът, който може да струва, независимо от кого взимаш слотовете. Тоест договорихме с около 20 евро под пазарната цена опция на България да го вземе. Като се обяви кризисния щаб за многото страшно нещо, което идвало, в него не се покани никой от "Булгаргаз". Никой не се обади на тази фирма, която беше готова да отстъпи слота за октомври. Американската фирма също не беше потърсена поне първата седмица. Въпросът е какво прави този кризисен щаб по-точно? Да не се заключи октомврийският и ноемврийският кораб е голям риск. Когато завъртяхме крана, Борисов се упражняваше с глупости, че няма нищо в крана. В него имаше вече налягане в гръцката връзка от 40 бара. Тогава акт 14 беше подписан, сега ни трябват акт 15 и 16. Те спокойно могат да се издават от българските власти до края на август. Ако не заработи през септември газовата връзка с Гърция, наистина ще твърдя, че има забавяне нарочно."

Според съпредседателя на ПП президентът Румен Радев не е политически опонент на партията. Но той уточни, че ще излезе на протест, ако до края на август интерконекторът България-Гърция не заработи, защото това би се случило заради умишлено действие на служебното правителство.

Запитан за сътрудничеството на ПП с БСП в управлението, Петков отговори, че партията му има различния със социалистите по много от външнополитическите въпроси, но от левицата не искат да променят геополитическия център на страната. "От БСП се вслушват при реални аргументи, въпреки че имат русофилски избиратели. Ако трябва да изберат пред газова сигурност и идеология, ще изберат газова сигурност. Като гледам "Български възход" и "Възраждане", те искат да сменят геополитическата позиция. Звучат ми еднакво. Представете си колко е страшно да излезем от Европейския съюз. Мен ме е страх от такъв референдум", категоричен е той.

Експремиерът подчерта, че има неща, които харесва в служебното правителство. Едно от тях е, че проверките на "Капитан Андреево" продължават. "Браво на министър Иван Демержиев. Има политики, които трябва да продължат и се надявам тези два месеца да не загубим ход", коментира той.

По повод евентуално общо явяване на изборите с "Демократична България" обясни, че двете формации правят проучвания в какъв формат ще има по-голям шанс за осигурено мнозинство от 121 депутати в следващия парламент. Засега е сигурно, че биха управлявали заедно след изборите.

Петков бе запитан и за отношенията между него и Лена Бориславова, която беше началник на политическия му кабинет в правителството на ПП. "Това, което се видя е, че когато едни политици не крадат, когато не можеш да ги хванеш за каквото и да било, се опитваш да ги залееш с жълта помия. У нас жълтината се опитва да бъде фактор в политиката. Мисля, че е под достойнството ми да им обръщам внимание на това. Някакъв грешен ъгъл – дали изглежда, че тя ме докосва за ръката, или не, стана новината на деня. Българският зрител се фокусира там, вместо да се фокусираме какво става с тези седем кораба. Тези мафиоти, които искат да ни спрат да им вземем парите, ни заливат с помия. Искам да се обърна към зрителите – внимавайте кой и как иска да ви отвлече вниманието”, заключи той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *