ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Петков за президента: Или някой го подвежда, или му трябва време

Президентство връчване на мандат на Продължаваме промяната Румен Радев Кирил Петков

"Днес се обидих от думички като „пазаруване“, като „пазарлък“ –  коментира премиерът Кирил Петков изказването на президента Румен Радев, в което  държавният глава отправи остри критики срещу сегашната политическа класа. По думите му: "Партиите трябва да са наясно, че с тези кални борби дискредитират цялата политическа система. Българският парламент не е тържище. Едните пазаруват депутати, а другите се договарят, за да връщат старата корупционна система"

"Тук става дума само за кауза" – разясни Петков в предаването "Панорама" по Националната телевизия.

"Никой не е поискал никакви средства" – подчерта премиерът по повод "пазаруването" и обясни, че единственото нещо, което са обещали на отцепилите се от ИТН депутати, е че, ако тръгнат с тях, те заедно с "Продължаваме промяната" ще доведат докрай битката със задкулисието .

Кирил Петков бе категоричен, че е абсолютно нормално да ходи по домовете на депутатите, за да ги убеждава да му дадат подкрепата си, защото така изпълва със съдържание клетвата, която е дал. Той иска да разчита на 12 независими депутати и ще работи за постигането на тази цел, с единственото убеждение, че имат шанс да си вземат обратно държавата.

Той отново подчерта, че този тип действия нямат нищо общо с пазаруването на гласове, защото депутатите са дали клетва пред България, а не пред Слави Трифонов. Премиерът обясни и каква ще е общата кауза – да се продължи промяната, да се изчисти задкулисието, да се приеме ново законодателство в съдебната система, както и през следващите няколко месеца да се приемат 22-та закона, необходими за стартирането на Плана за възстановяване и развитие. "Другата опция е хвърляне на България в спирала от политически рискове и от избори" – предупреди Кирил Петков.

На въпрос защо президентът и премиерът са развалили отношенията си, Кирил Петков бе категоричен, че той никога не е казвал и една лоша дума за Румен Радев.

"Или някой го подвежда, или му трябва време да осъзнае, че битката, която сме започнали, въобще не е завършена. Сега е моментът, когато президентът трябва да каже – промяната не беше завършена със служебните кабинети. Не беше завършена и с изборите. Тази промяна е дълъг процес и аз заставам зад хората, както те застанаха зад мен" – коментира Петков, като преди това припомни как започна всичко – с протестите в защита на президентската институция.

Петков не скри, че след свалянето на Никола Минчев от поста председател на Народното събрание бил силно удивен как е възможно всички сили да се съюзяват срещу подобна светла личност – чист професионалист, когото всички харесвали и никой не бил против него. Тогава именно той, Никола Минчев и депутатите от "Продължаваме промяната" излезли навън, пред Народното събрание, и видели море от хора – хора, които им вярвали и които им казали да не се отказват. След това групата се върнала в парламента, за да довършат гласуването на бюджета.

На въпрос няма ли опасност едни групи симпатизанти да протестират срещу друга група, Кирил Петков отговори, че на подобни събирания винаги ще бъдат МВР и Бойко Рашков, за да е сигурно, че става въпрос за борба на идеи, а не за провокации.

"Ние сме там заради тези хора, които подкрепят идеята, че България може да бъде нормална държава, в която всички, които са в управлението, са отпред, пред погледа на всички. В държава, в която няма хора, които управляват в сянка, от диванчетата, от огромни къщи по морето". Тук Кирил Петков обясни, че визира и Ахмед Доган, и Бойко Борисов и Слави Трифонов. Той сподели и че през първите шест месеца огромният проблем на коалиционните съвети бил, че те нямали никаква идея кой отговаря за Има такъв народ – Тошко Йорданов, Слави Трифонов или някой зад лидера на ИТН.

Попитан за това дали разглежда възможността вотът на недоверие да бъде приет, Кирил Петков отговори, че "са готови и за двата сценария, като обаче ще се борят за всеки депутат и се надяват да намерят шест гласа".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *