ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Петър Чобанов от ДПС оглави Комисията по бюджет и финанси

Парламент 47 народно събрание Петър Чобанов

Петър Чобанов от ДПС оглави Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание. За заместник-председатели бяха избрани Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС, Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната", проф. Румен Гечев от "БСП за България" и Владислав Панев от "Демократична България". Съставът на комисията беше гласуван анблок с 225 гласа "за", без "против" и "въздържал се".

Комисията по бюджет и финанси се състои от 23-ма членове – шестима от ГЕРБ-СДС, петима от "Продължаваме промяната", четирима от ДПС, трима от "Възраждане", по двама от "БСП за България" и "Демократична България" и един от "Българския възход".

По-рано през деня парламентът удължи заседанието си до приемането на 23-те проекторешения за избиране на комисии. Но тъй като няма разбирателство за заместник-председателите на комисиите заседанието беше прекратено, а съставянето на комисиите ще продължи утре.

Още първата комисия в дневния ред на депутатите успя да ги скара. Това се случи с постоянната комисия по бюджет и финанси. 

Все пак бе решено, че Петър Чобанов ще я оглави. Бяха избрани и заместник-председатели.

След гласуването Румен Йончев предложи точката за комисиите да бъде преместена като първа.

"На нас ни трябват комисии, за да почне парламентът да работи. И точно за това се събрахме днес. Така че правя обратно предложение – до приключване на тази точка от дневния ред", каза Андрей Гюров от ПП.

"Безпрецедентно е, че в рамките на по-малко от 24 часа постигнахме някакъв, макар и крехък консенсус за разпределението по комисии. В предходни парламенти това е отнемало и месец. Все още председателският съвет не се е събирал, за да коментира в кои предложения има припокриване на постове. Предлагам да бъдем по-мъдри. В следващите комисии, освен социалната, има известено припокриване. Предлагам да гласуваме и социалната комисия, за да може да се съберем на председателски съвет и всеки да изпълни ангажиментите си към групата си. Припомням, че до снощи всеки председател на ПГ трябваше да представи предложенията си. Някои председатели все още не са го направили. Моля да съобразите и това. Или гласуваме на инат, или търсим някакъв консенсус. Аз предлагам отново в консенсус да се разберем за председателските места. Това според мен е най-разумно. В противен случай ще подкрепя предложението на колегата от "Български възход",  каза Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

"Г-жо Атанасова, това, което предлагате, мисля, че може да се случва за всяка една комисия. Преди час взехме решението. Ако за някоя комисия има припокриване, нека си пуснем почивка и да се разберем. Затова са ни избрали хората тук, а не да си ходим вкъщи в три часа", отговори ѝ съпредседателят на ПП Асен Василев.

"Аз няма да си служа с популистки лозунги как хората ще работят, а ние ще си ходим вкъщи в три часа. Но ще кажа нещо принципно – три дни ни чакаха хората да си изберем председател. Уважаеми колеги от ГЕРБ, спрете да злоупотребявате и да манипулиране информация. Само преди 10 минути говорихме председателите и да, установи се, че има припокриване. Но има и десетина комисии, които са неоспорими. Освен социалната, поне още 7-8 комисии се видя, че са безспорни. Предлагам да ги гласуваме сега, а тези, които са спорни, да ги оставим за утре", заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова.

"Г-жа Нинова говори за среща, в която ние сме участвали. Ние дори не сме виждали на част от колегите заявките, за да знаем кои са спорни и безспорни комисии. Няма проблем да гласуваме безспорните. Бързият начин да се стигне до работа е да се съберем на председателски съвет с участието на всички колеги. Затова ви моля или да гласуваме предложението на г-н Йончев, или да останем и да се съберем на председателски съвет всички", обърна се съпредседателят на ДБ Христо Иванов към залата.

Председателят на НС Вежди Рашидов излезе от заседанието, тъй като бе получил обаждане от турския парламент. Така на неговото място застана заместникът му от ГЕРБ Росен Желязков. 

"Г-жа Нинова ме увери, че по някои комисии няма спор. Но за други има претенции от други групи – на БВ, ДБ и "Възраждане". Когато влязох в зала, разбрах, че има несъгласие", обясни отново Атанасова.

"Днес сутринта имаше председателски съвет, на който не всички политически сили са дали своите предложения за председатели. Същевременно се определиха квотите и председателите. Остана да се уточнят заместник-председателите. ГЕРБ и "Продължаваме промяната" това не ги касае. Няма спорни комисии. Преди малко при мен дойде Христо Иванов да ми каже, че те също имат претенции за социалната комисия. Ние успяхме да направим по-трудното – да разпределим председателските места", каза лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Той също се обяви за предложението на Йончев.

"Тук няма спор. Трябва да съчетаем двете предложения – да си вземем почивка, но да си довършим работата днес. Аз съм съгласен с г-жа Нинова, че не трябва да отлагаме работата. Никой не си тръгва от работа в три часа", каза бившият премиерКирил Петков. 

Със 148 положителни гласа бе прието предложението на Йончев за прекратяване на заседанието.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *