ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Плащанията към пътните строители ще започнат още тази седмица

Кирил Петков

Премиерът Кирил Петков заяви, че няма протестираща група в България, на която правителството да не е обърнало внимание. Относно днешните искания на превозвачите вицепремиерът Асен Василев и премиерът Кирил Петков заявиха: 

"Камионите искат да не плащат ТОЛ-такси, ще плащат", каза Асен Василев.

"Да, но другото, което те искат, е пътят на "Витиня" да бъде променен, добави Кирил Петков. 

"Имаше катастрофа вчера доколкото знам, пак там, така че тази част от техния проблем вече се решава", казаха вицепремиерът Асен Василев и министър-председателят Кирил Петков.

Петков съобщи още, че плащанията към пътните строители на дължимите 650 милиона лева ще започнат още тази седмица. 

Следващата сряда представители на протестиращите са поканени на среща в Министерския съвет, на която ще присъстват вицепремиерът Асен Василев и министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов.

"Живеем в демократична държава и всеки има право на протест. Но протестът на превозвачите не е в обществен интерес. Поддръжката на пътищата не бива да се прехвърля от болната на здравата глава. Онези, които по-сериозно увреждат и зацапват природата, трябва да плащат повече".

Това каза пред БНР вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов. И подчерта, че във всички държави от ЕС с тол такси 2/3 от всички събрани пари от винетки и от тол такси се плащат от тежкотоварния трафик, докато у нас 2/3 от приходите от тол системата се събират от винетките и от леките автомобили.

"Тази несправедливост трябва да бъде решена. Няма да се огъна пред протестиращите. Надявам се и правителството да остане твърдо на тази позиция. Аз съм министър на всички български граждани, не ми е безразлична съдбата на българските превозвачи. По данните на тол системата виждаме, че има ежегоден ръст от над 20% на товарните превози. Там икономиката явно върви. Тази индустрия се развива добре. Няма икономическа причина да твърдим, че този, който прави бизнес по българските пътища, не трябва да си плаща за това", посочи той.

"И след увеличение на ставките за тол преминаване пак ще сме на 1/3 от европейските цени", допълни министърът.

Караджов уточни, че до две седмици пътноремонтните фирми ще получат 50% от дължимите им суми за извършени ремонти и пътна поддръжка.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *