ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Плевнелиев и Паси със “загрижено” писмо до партиите в НС, без “Възраждане”

росен плевнелиев портрет

Избраните да водят контактната група от страна на ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство – Росен Плевнелиев и Соломон Паси, изпратиха отворено писмо до парламентарно представените партии, в което обявиха дати за срещи.

Оказва се обаче, че "Възраждане" са единствената партия, която не е поканена на предстоящите преговори. 

Ето какво пише още в писмото: 

До

Парламентарните групи на партии и коалиции 

в 48-то Народно Събрание 

Относно:

Мисия за диалог в името на прогреса 

Уважаеми Госпожи и Господа, 

Ескалиращото напрежение в международната среда от години е изпитание за икономиката и морала на демократичния свят. В добавка, безпрецедентната политическа ситуация у нас, растяща радикализация и задълбочаващи се разделители в обществото застрашаващо увеличават риска за сигурността на България.

От тази кризисна ситуация има изход, който обаче минава през диалог и съгласие по конкретни и работещи решения — да, решения, а не оправдания.

Тази ни вяра ни подтикна да се нагърбим с безкористна мисия, която приемаме като доброволен дълг, а именно да се включим в контактна група, търсеща съгласие по принципи и приоритети, които да се заложат в работата на новото Народно събрание. 

Предлагаме да съдействаме на шестте парламентарни групи, заявяващи, че подкрепят европейското и демократично развитие на България за възстановяване на изострения или напълно липсващ политически диалог.  

Конкретно, предлагаме да посетим представители на откликналите парламентарни групи в стаите им в сградата на Парламента между 20–23 октомври в следния примерен ред, като изцяло ще се съобразим с техните графици: 

20 октомври, четвъртък (сутрин): Коалиция ГЕРБ-СДС;

21 октомври, петък (сутрин): Продължаваме промяната;

22 октомври, събота (сутрин): Движение за права и свободи; 

22 октомври, събота (следобед): БСП за България; 

23 октомври, неделя (сутрин): Демократична България — обединение (ДА България, ДСБ, Зелено движение);

23 октомври, неделя (следобед): Български възход.

На 24 октомври, понеделник, в края на 5-дневната ни мисия ще имаме готовност да споделим с обществото ни, около кои стратегически приоритети на страната виждаме възможност за разбирателство в 48-ия Парламент, с което нашата мисия ще бъде изчерпана.

Подчертаваме, че от ничие име (нито свое, нито на трето лице!) и по никакъв начин не предлагаме  разговори за съставяне на правителство, което е правомощие на съответните мандатоносители и Президента на републиката. Единствено, което търсим са допирните точки, за които вярваме, че са много повече, отколкото е видно.

Без да надценяваме шансовете си за успех или собствената си роля, и напълно абстрахирани от лично его в изпълнението на този гражданския дълг оставаме 

Загрижено Ваши,

Росен Плевнелиев 

Президент на Република България (2012–2017)     

Соломон Паси 

Министър на външните работи (2001–2005)

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *