ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

По три телевизии от ГЕРБ увещават другите да преговарят с тях

Парламент Десислава Атанасова

От ГЕРБ-СДС, които станаха първа политическа сила след изборите в неделя, очакват да започнат неформални разговори с останалите шест партии в новия парламент за съставяне на правителство  Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова политическите лидери "да се дръпнат назад" и обяви, че от името на формацията преговорите ще води контактна група, оглавена от бившия президент Росен Плевнелиев и ексминистъра на външните работи Соломон Паси. Борисов каза, че ще преговарят с всички партии в новия парламент, но стана ясно, че разчита основно на подкрепата на ПП, БСП и ДБ. Дори включи БСП към "евроатлантическите партии". А в позиция до медиите Плевнелиев съобщи, че официално контактната група ще започне своята работа след сформиране на редовното 48-о Народно събрание.

Още след обявяването на изборните резултати от ПП, БСП и ДБ обявиха, че с ГЕРБ няма да преговарят. След като Борисов направи изявлението си за контактната група, от изказвания в ДБ стана ясно, че смятат подходът за абсурден. Тази сутрин в три телевизионни студия видни лица от ГЕРБ бяха ангажирани да обясняват защо намерението им трябва да бъде подкрепено и какво би означавал отказът на трите партии да преговарят с тях. Беше изказано и предположение, че мълчанието на ПП било добър знак.

Все още не е имало разговори между ГЕРБ и другите партии, които влизат в 48-ото Народно събрани, съобщи пред БНТ Десислава Атанасова. От първата политическа сила у нас предлагат разговори с всички партии за постигането на консенсус по важните за страната теми – евроатлантическата ориентация на България, войната в Украйна, икономическата криза и доходите. Според Атанасова тези разговори трябва да се водят в парламента, а не в партийните централи. "Изпълнимо условие е да се помисли, преди да се отрича всякакъв разговор. На нас също ни е неприятно от коментарите с анти-ГЕРБ реторика. Ако въобще няма да разговарят с нас, значи въобще не са разбрали какво означава парламентаризъм. Парламентаризъм означава да можеш да намериш допирни точки, да можеш да намериш диалог и да търсиш консенсус. Политиката е изкуство на възможното", каза тя.

"Ние искаме разговори с всички партии, получили вота на българските граждани. Ако всички осъзнаят, че може да има кабинет, подкрепен по различни теми и приоритети, тогава няма значение кой се подписва под коалиционно споразумение. Предлагаме разговори за евроатлантическа коалиция и теми. Ако "Продължаваме промяната" откажат разговор с нас, значи, че те подкрепят войната в Украйна ли, подкрепят да не изпратим оръжие за Украйна ли? Под предисловие "управление никога с ГЕРБ" значи, че предпочитат България да е категорично неутрална в позицията си относно Путин", смята Атанасова. Въпреки призивите за преговори сега, от ГЕРБ обаче не съжаляват, че са подкрепили свалянето от власт на кабинета "Петков". Това станало заради лошата според тях финансова политика на правителството на ПП.

Било твърде рано да се говори за имена в бъдещия кабинет. Спекулации били и твърденията, че от партията на Борисов предложили Росен Плевнелиев да застане начело на ново правителство.

Десислава Атанасова прогнозира, че ако не се стигне до консенсус, през февруари отново ще има избори, които ще покажат същия резултат. Според нея от "Продължаваме промяната" няма как да съставят кабинет без ГЕРБ или ДПС. Тя предвиди, че президентът Румен Радев ще свика 48-ото Народно събрание преди края на едномесечния срок, тъй като са необходими важни решения, свързани с бюджета и Плана за възстановяване и устойчивост. От ГЕРБ не били забравили репликите, които отправи държавният глава към тях през последните години, но сега "сме в ситуация, в която трябва да мислим за кризисни решения".

Ако се стигне до консенсус между партиите за бъдещо управление, от първата политическа сила ще настояват всички, участващи в него, да положат подписите си под коалиционно споразумение.

"Проевропейските и евроатлантическите партии представляват 65%. Вотът на гражданите казва: "Седнете и работете." Най-голямата заплаха е, че доверието в парламентарната република все повече ще намалява. Ако българските граждани виждат скандали, кратък парламент, нормално е доверието в парламентаризма да намалява. Това е опасно", заяви междувременно пред bTV бившият външен министър от ГЕРБ Екатерина Захариева. Според нея ДПС е евроатлантическа партия. "Опорката е: "Свалиха ни ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", да си направят правителство". Ние не виждаме "Възраждане" в такъв кабинет. Приемам мълчанието на "Продължаваме промяната" като позитивен сигнал", отбеляза Захариева.

Бившият външен министър определи позицията на съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов като "бягане от отговорност заради икономическото състояние на страната". Според Атанасов ГЕРБ няма право да търси подкрепа от тези, които по-рано свали от власт.

"Фокусирали сме се върху широко правителство", отбеляза пък пред NOVA бившият социален министър от ГЕРБ Деница Сачева. По думите ѝ избирателите в последните няколко вота са дали знак, че искат коалиционно управление. Според ГЕРБ няма смисъл да се дават пари за ново гласуване, при положение че резултатът би бил същият. "На този етап все още няма официална реакция от политическите партии. Нямаме индикации за това какви са мненията им за нашето предложение, но и не виждаме какви биха могли да бъдат аргументите против това, особено когато предлагаме всяка една партия да може да изпрати свои хора в евентуалните контактни групи", изтъкна тя.

Целта на преговорите била да се изяснят общите точки на съгласие и върху тях да се направи програма, по която да се управлява в следващия мандат. По думите на бившия социален министър хората в страната искат да бъде постигнато съгласие между политическите сили, за да се справят с кризите у нас.

Сачева коментира и съдебната реформа в България. Мнението ѝ е, че останалите партии трябва да предложат своите проекти за реформи, а не да искат само отстраняването на главния прокурор. "Иван Гешев е избран от съдебната система, а не от ГЕРБ. Главният прокурор не може да бъде сменян по политически причини", категорична е тя.

"Българските избиратели на тези избори много ясно определиха какъв трябва да бъде геополитическият избор на България. 67% от тях гласуваха за евроатлантически партии. Ние следваме това, което са казали избирателите, и искаме да има консенсус около тази геополитическа ориентация на България", подчерта бившият социален министър.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *