ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

По закон сигналните оръжия няма да могат стават огнестрелни

отбранителна промишленост

Правителството предлага промени в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия. С тях се въвеждат нормативните изисквания на Европейския съюз за техническите спецификации, на които трябва да отговоря маркировката на огнестрелните оръжия и техните основни компоненти. Уточняват се техническите спецификации, на които трябва да отговорят предупредителните и сигнални оръжия, за да е гарантирано, че те не могат да бъдат преработени в огнестрелни. 

Органът, който ще извършва изпитването на образците на сигналните и предупредителни оръжия за съответствието им с техническите спецификации, ще е Институтът по отбрана „Професор Цветан Лазаров“ към Министерство на отбраната.

При установено съответствие органът ще издава сертификат за вида, модела, калибъра на оръжието, името на производителя или вносителя, годината на производство и номер и дата на протокола на изпитване. Копие от сертификата ще придружава всяка доставка на сигнални и предупредителни оръжия.

Създава се и Национална точка за контакт (НКТ) към МВР, която ще осъществява обмен на информация с компетентните органи на другите държави членки на Европейския съюз за съответствието на предупредителните и сигнални оръжия с техническите спецификации. Тази нова институция ще публикува на интернет страницата на МВР списък на предупредителните и сигнални оръжия, които съответстват на техническите спецификации, техните идентификационни данни и имената на техните производители и вносители.

Контролът по вноса от трети държави ще се осъществява от митническите органи. За допускане за свободно обращение и освобождаване за потребление на предупредителни и сигнални оръжия на територията на България, вносителят ще предоставя на митническите органи сертификат за съответствие, издаден от Института по отбрана или аналогичен документ, издаден в държава членка, с който се удостоверява съответствието с техническите спецификации.

Българските производители на сигнални и предупредителни оръжия ще са задължени да прилагат техническите спецификации и ще могат да пускат на пазара само оръжия, получили сертификат за съответствие.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *