ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Почина разузнавачът ген. Тодор Бояджиев

Ген. Тодор Бояджиев

Бившият депутат от Великото Народно събрание и бивш зам.-началник на Първо главно управление на Държавна сигурност ген. Тодор Бояджиев е починал вчера на 83-годишна възраст, съобщиха негови близки, предаде Дир.бг.

Генерал Тодор Бояджиев е роден на 10 октомври 1939 година в град Карнобат. Завършва гимназия в Бургас, а след това и радиоинженерство в МЕИ-София. Работил е повече от 30 години в българското разузнаване. Започнал като лейтенант разузнавач, стига до зам.-началник на Първо главно управление на "Държавна сигурност".

През 1990 г. става първият главен секретар на МВР и получава генералско звание. Паралелно с кариерата си на разузнавач е зам.-търговски представител на България в САЩ и пълномощен министър в мисията ни към ООН в Ню Йорк. С указ на губернатора на Оклахома е почетен посланик на добра воля на щата. Депутат в 7-то ВНС и 39-то НС.

Автор е на повече от 10 книги за разузнаването, някои от които издадени на руски и английски език. За книгата "Ким Филби – Разузнавача – Човека" е награден с руския медал Ветеран на студената война. Доктор хонорис кауза и почетен професор.

Покловнонието ще се състои на 29 ноември, вторник в гробищен парк "Св. Архангел Михаил" в столичния квартал "Бояна". То ще започне в 14 и 30 часа. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *