ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Подготвя се нова програма за работа на украинските бежанци

Георги Гьоков

Подготвя се нова програма, според която държавата ще предоставя на работодателите, наемащи украински граждани, пари за покриване на минималната работна заплата и осигуровки за три месеца. Това обяви социалният министър Георги Гьоков пред ресорната парламентарна комисия.

 "Работим по нея и ще я пуснем в най-скоро време – при одобрение, разбира се от Министерство на финансите и от Министерския съвет. Работим по параметрите. Например при наемане на украински гражданин ние плащаме минималната работна заплата плюс осигуровките за три месеца, след това за още три месеца само осигуровките", обясни той.

Парите ще бъдат осигурени от оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“ за 5200 украински граждани. Обсъжда се и възможността работодателите да получават субсидия за осигуряването на детегледачи на наетите украински граждански с малки деца.

Пенсиите ще бъдат увеличени и от 1 юли и от 1 октомври. Това заяви още социалният министър Георги Гьоков на заседание на ресорната парламентарна комисия.

Неговото предложение е от 1-и юли повишението да е с 10 процента и да продължи да се изплаща добавка от 60 лева заради инфлацията, след което от 1-и октомври пенсиите да бъдат осъвремени още веднъж на базата на средния осигурителен доход за миналата година.

Уточняването на параметрите предстои с финансовото министерство.

Ако не бъде гласувана промяна, засега бюджетът предвижда актуализацията от 1-и юли да е само с 6,1 на сто.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *