ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

[wd_asp id=1]

Политици не са обсъждали ново правителство с Херо Мустафа

Даниел Митов

Български политици – представители на парламентарно представени политически сили, са участвали в среща, организирана от американския посланик Херо Мустафа. 

На нея не е обсъждано създаването на ново правителство с евроатлантическа насоченост, заяви пред БНР зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

"Подобен тип закуски се организират редовно по поводи, които засягат и отношенията между посолствата и политическите партии. В случая просто политическият секретар на посолството си заминава, след като му изтече мандата. Пристига нов. Той също беше на закуската. Идеята беше да изпратим и да благодарим на стария за добрата работа и да се запознаем с новия. Дотолкова с повода на закуската", обясни Митов.

По-рано през деня в някои медии излезе информация, че "скандална" закуска се провежда при Херо Мустафа в деня на консултациите при президента Радев. Целта ѝ била да бъдат сондирани позиции за съставяне на евроатлантическо правителство в България зад гърба на лидерите на парламентарно представените партии.

Съставянето на кабинет е отговорност на партийните лидери и то не може да бъде обсъждано в чужди посолства. Тази позиция на заместник-председателя на БСП Кристиан Вигенин, който участва във въпросната закуска, бе разпратена до медиите, след като по-рано днес се появи информация за среща в американското посолство с български политици.

Ето пълното изявление на Вигенин:

“Във връзка с публикации в медии, според които на среща в посолството на САЩ зад гърба на партийните лидери е коментиран бъдещ кабинет, заявявам, че това категорчино не отговаря на истината.

Става въпрос за рутинна среща, на която беше изпратен досегашният политически съветник на посолството Марк Норбърг и беше посрещнат новият Арън Коуп. На срещата присъстваха отговарящите за външната политика на парламентарно представените партии.

Не са обсъждани въпроси, свързани с формирането на кабинет. Подобни въпроси от националната политика не може да са предмет на дискусия в чужди посолства. Отговорността за съставянето на бъдещия кабинет е на лидерите на партиите, при спазване на конституционните процедури и при пълна прозрачност пред гражданите.”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *